In 2013:
Sărbătorim Anul Credinței,
Ne rugăm pentru Kolping Rwanda,
Sărbătorim 200 ani de la nașterea Fericitului Adolph Kolping.
Ziua mondială de Rugăciune a Organizaţiei Internaţionale Kolping are loc în fiecare an în data de 27 octombrie și aminteşte de Ziua Beatificării a lui Adolph Kolping, din 1991. Cu această ocazie fiecare organizaţie Kolping are posibilitatea să se prezinte membrilor din întreaga lume şi să formuleze invocări, care să fie cuprinse în rugăciunea credincioşilor din această zi.
În 2013, cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune Kolping, construim punţi de legătură cu Rwanda şi lansăm un îndemn la solidaritate cu această ţară!
„Creştinismul nu constă în cuvinte frumoase şi expresii goale, ci trebuie exersat practic, cu dăruire și jertfă, astfel încât să se reliefeze în exterior şi să fie transmis celor din jur.” (Adolph Kolping)
Kolping Rwanda – prezentare, pe scurt
Primii membrii Kolping din Rwanda s-au înregistrat în decembrie 1999, în parohia Nyamiyaga, dieceza Butare, prin lucrarea preotului Honoratus Mwageni. În prezent există 40 Familii Kolping cu 1.375 membrii. Protectorul bisericesc al Organizaţiei Kolping Rwanda este Msgr. Servillien Nzakamwita. Dat fiind faptul că majoritatea membrilor trăiesc în mediul rural, Kolping susține multe activități din domeniul agricol și al meșteșugurilor.
Capitala: Kigali
Suprafaţa: 26.798 km²
Limba oficială: kinyarwanda, franceză, engleză
Moneda naţională: franc rwandez
Cunoscută sub numele de “pământul celor o mie de coline”, Rwanda este o ţară mică din inima Africii, dar extraordinar de frumosă, cu vulcani, lacuri mari, dealuri verzi şi terase fertile.
Populaţia Rwandei numără aproximativ 11 milioane de locuitori și face din această tara statul african cu cea mai mare densitate a populaţiei. Populaţia este compusă din trei etnii: Hutu (84%), Tutsi (15%) şi Twa (1%) care, deşi vorbesc aceeaşi limbă, împart acelaşi pământ şi respectă aceleaşi tradiţii, trăiesc un conflict etnic care nu mai reprezintă o noutate.
În ultimii ani, Rwanda a devenit sinonim cu genocidul teribil în 1994 când 10% din populaţia ţării (un milion de oameni) a fost omorâtă în doar 100 zile. Nu prea există familie în Rwanda care să nu fi fost atinsă de această nenorocire. Deşi există încă o mare tristeţe în sufletele lor, ruandezii şi-au păstrat încrederea şi speranţa, fiind o naţiune primitoare şi deschisă.
Informaţii despre Kolping Rwanda şi Liturghie (în limba engleză/germană/spaniolă):
http://www.kolping.net/presse_aktuelles/weltgebetstag_2013.html