În perioada 4 – 7 august, la Praga, a avut loc cea de-a 49 ediție a Drumeției Internaționale Kolping pentru Pace. Au participat peste 320 de membrii Kolping din Germania, Italia, Austria, Luxemburg, Elveția, Cehia, Polonia, România și Republica Moldova. Participanții s-au rugat pentru pace, au depănat amintiri, au cântat și au parcurs împreună o parte din drumul ce reprezintă simbolic călătoria noastră prin această lume.
Kolping România a fost prezentă cu 9 participanți din Brașov și Timișoara, de la Familiile Kolping Timișoara Millennium și Timișoara Sf. Maria.
Evenimentul a fost deschis joi seara, cu referatul „Sfântul Ioan Nepomuk construiește și păzește podurile“, susținut de PhDr. Marek Pučalík, Ph.D., O.Cr, Facultatea de Teologie, Universitatea Carolină din Praga.
A urmat prima zi de drumeție în Grădina botanică din Praga, Districtul Troja. Deși oarecum capricioasă, vremea nu i-a împiedicat pe drumeți să se bucure de priveliștea minunată a grădinii, de Castelul Troja și Parcul Stromovka. Membrii Kolping au rostit o rugăciune comună la Capela Sfânta Clara și degustat diverse soiuri de vin la Pdgoria „Sfânta Clara“. După-amiaza, praticipanții au vizitat Ceteatea Praga și Domul „Sf. Vitus“, unde a fost oficiată litughia comună, alături de Msgr. Anton Otte. Seara s-a încheiat cu cina festivă în Sala Congreselor din Hotel Pyramida, pe ritmurile de muzică populară cehă ale trupei „Haslerka-Musikbande“.
Drumeția celei de a doua zile a inclus Castelul și parcul Letna, Castelul Belvedere, Grădina Regală, Cetatea Praga, Mănăstirea Strahov, precum și Calea Crucii în Parcul Petřín. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Praeses-ul general, Msgr. Otmar Dillenburg, la Biserica „Înălțarea Maicii Domnului“ în cadrul Mănăstirii Strahov. În cadrul cinei festive de încheiere au fost premiați cei mai fideli și vechi participanți la Drumeția Internațională Kolping pentru Pace și a fost predat steagul drumeției către organizatorii celei de a 50-a ediții, ce va avea loc în 2017, la Sarnen, în Elveția.
Drumul parcurs împreună, rugăciunile comune, serile într-o atmosferă relaxantă, cu muzică și bucate specifice, au fost tot atâtea ocazii de a povesti, de a împărtași, de a crea legături trainice cu membrii Kolping din diverse asociații și țări din Europa. La finalul zilelor petrecute împreună, același sentiment răzbate la unison: cine a participat la Drumetia Kolping pentru Pace, dorește să revină, măcar încă o dată…
M.M.