Din anul 2012, Familia Kolping Millennium Timișoara are o relație de parteneriat cu Familia Kolping Baar, din cantonul Zug/Elveția.
În anul 2014, o delegație formată din 12 participanți din Baar a vizitat România. Anul acesta, în intervalul 22-29 august, un grup din Timișoara format din 18 membri a vizitat localitatea Baar și împrejurimile.
Această călătorie o putem considera una de studiu, în care am avut ocazia să vizităm instituții publice și sociale, să învățăm de la partenerii noștri din Baar ce înseamnă implicarea și voluntariatul și mai ales spiritul de echipă.
Organizarea vizitei a fost stabilită până în cele mai mici detalii și comunicată tuturor membrilor. „Ceasul elevețian” și-a făcut datoria fără să ne dea impresia că se grăbește …
După o călătorie de 1.350 km am fost primiți cu căldură și entuziasm într-o clădire a comunității parohiale din Baar de către membrii asociației și o parte dintre gazdele care au acceptat să primească oaspeți din România. După cină am luat parte la Sărbătoarea satului ( Dorffest ), în centrul localității.
De-alungul întregii perioade, membrii din România au fost cazați acasă la familii. Le mulțumim pentru cordialitate și pentru încrederea investită în noi prin primirea cheilor locuințelor private.
Micul dejun a fost o ocazie de a exersa cunoștințele lingvistice de ambele părți și de a zâmbi continuu.
Participarea la Sfânta Liturghie ne-a oferit ocazia, într-un cadru festiv, să ne prezentăm asociația, proiectele pentru care am primit sprijin și mai ales aspirațiile noastre pentru viitor, mai exact – organizarea unor activități pentru copii și tineri de către asociația noastră din Timișoara. Numărul mare de participanți, steagurile asociațiilor, muzica orchestrei formate din tineri și copii, toate acestea ne-au dat un imbold în plus de curaj vizând planurile noastre de viitor. Colecta generoasă de 3.500 CHF a avut ca scop sprijinirea activităților Familiei Kolping Millennium.
„Duminica familiilor“ a fost o ocazie minunată de a întâlni foarte mulți membri Kolping din Elveția. La această sărbătoare, o parte din membrii noștri au gătit peste 150 de porții de gulaș pentru cei prezenti. În aceeași zi am putut vizita Biserica Sfântul Martin, fiind însoțiți de către Hans Peter Bart. Acesta ne-a prezentat istoria și structura organizatorică a comunității parohiale. Am găsit și aici un model demn de urmat și anume, deși existau banii necesari pentru construcția unei noi biserici, comunitatea a respins prin referendum acest demers și a decis să investească banii în 20 de locuințe sociale.
În următoarea zi am vizitat cel mai important loc de Pelerinaj din Elveția: Mânăstirea benedictină Einsiedeln! Preotul călugăr Daniel ne-a condus în clădire și ne-a împărtășit din istoria acestei mânăstiri, atestate încă din anul 993 – O uimitoare trecere în timp de peste 1000 de ani a unui lăcaș de cult și învățământ!
Următorul popas – firma Texaid din Schattdorf, o firmă de colectare și sortare. Aici am putut efectiv valorifica grija și atenția ce i se acordă mediului înconjurător, implicit munca voluntară a membrilor Kolping în strângerea și colectarea hainelor vechi. De notat este faptul că, din banii obținuți de Familia Kolping Baar în urma strângerii și colectării hainelor vechi, au fost finanțate proiecte în România. Putem spune că prin implicare voluntară au fost generate venituri pentru proiectele sociale și totodată, prin refolosirea hainelor vechi, a fost protejat mediul.
O seară minunată a fost organizată de Familia Kolping Altdorf, în Casa Kolping. Alois Baumann, grădinar de meserie implicat în mai multe proiecte din România, ne-a primit la el acasă și ne-a condus la Casa Kolping din Altdorf. Josef Leu, președintele asociației și Franz Walker – șeful casei, ne-a salutat și ne-a invitat la masă alături de membrii asociației din Altdorf.
În ziua următoare am putut lua parte, în sala de ședințe a Consiliului Local, la o expunere realizată parțial și în limba română de către Walter Lipp, secretarul comunității. Coordonator a peste 500 de angajați, dl. Lipp a prezentat într-un mod foarte destins ( nu s-a grabit, nu a raspuns la telefon … ) cum funcționează administrația comunității din Baar. Sistemul democratic din Elveția ne-a reliefat modul exemplar de participare la referendum (! de fiecare dată când este necesar) și a demonstrat că eficientizarea organizării administrației este scutită de imixtiunea politicului – cei 7 care formează guvernarea locală fiind singurii aleși și care se schimbă de la o legislatură la alta. Pentru câteva minute, președintele comunității, Andreas Hotz, ne-a salutat vizita în satul cu 23.000 de locuitori.
Rigi sau Regina Munților, ne-a dezvăluit peisajele minunate din jurul localității Baar, locuri vizitate de foarte mulți turiști indiferent de vârstă. Coborând de pe munte, ne-am îmbarcat pe un vapor până în Luzern. Aici am vizitat Secretariatul Kolping Elveția – condus de Monika & Bernhard Burger. Ne-au fost prezentate proiecte precum Tatico Kaffe – proiect de ajutorare a țăranilor cultivatori de cafea din Mexic și s-a insistat pe evidențierea problematicii vârstei ( imbatranirea acestora, varsta medie a membrilor fiind 64 de ani ) membrilor Kolping din Elveția și viitorul organizației. Seara am fost acasa la Peter Bellwald, presedintele Curtii Juridice Administrative din Baar si un simpatizant al asociatiei Kolping din Baar. A fost o seara petrecuta la inaltime, pe o terasa cu o priveliste minunata catre Rigi si ceilalti munti din zona.
Vizita la Atelierele Protejate din Zug ( ZUWEBE ) ne-a oferit ocazia să înțelegem mai bine despre ce înseamnă o intreprindere socială de success, implicată în mai multe domenii de activitate, cu peste 180 de angajați – persoane cu dizabilități. Modul de organizare și, mai ales, respectul acordat persoanelor cu dizabilități, a fost un bun exemplu în ceea ce avem de făcut în România, în proiectul inceput in Caransebeș și în alte activitati ale asociației.
A venit și ultima seară, prilej prin care, ne-am luat rămas bun cu mulțumiri, cadouri și gânduri bune de la gazdele noastre. Christoph Pfister – președintele Familiei Kolping Baar, a organizat cu mult entuziasm o saptamana de neuitat. La aceasta au contribuit toți membrii asociației, dar și voluntari și oficialități.
Ultima zi a fost dedicată reculegerii în Baldegg, parcurgând cele 9 stații ale Besinnungsweg – Calea de meditație, proiect al Kolping Elveția. Markus Grueter, praeses-ul asociatiei ne-a insufletit la plecare, dorindu-ne sa renuntam sa ne incarcam viata cu tot felul de balasturi. Astfel, dupa rugaciune si binecuvantare drumul spre casa a fost mai usor.
Cu speranța că ne-am însușit o porție destul de mare din lecția de organizare, democrație, respect și cordialitate, ne-am luat ramas bun de la gazdele noastre.
Eduard Dobre,
FK Millennium