Adunarea Continentală Kolping Europa a avut loc în Viena, în perioada 20 – 22 mai. Au participat 45 de delegați din 15 țări membre ale Kolping Europa.
România a fost reprezentată de doamna Daniela Bărbulescu – președintele Asociației Kolping România, domnul Eduard Dobre – secretar central și doamna Monica Munteanu – secretar regional Kolping Banat.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea rapoartelor de activitate ale președintelui și praeses-ului Kolping Europa. Au urmat o serie de dezbateri, pe grupe, în care au fost abordate aspecte legate de structura asociației și de statutele de la nivel mondial și european.
Delegații au vizitat Centrul Intergenerațional Kolping din Leopoldstadt. Infrastructura și serviciile reprezintă un model la nivel european. Centrul găzduiește deopotrivă vârstnici, mame singure cu copii sub același acoperiș.
Problematica îmbătrânirii și singurătatea la vârstă înaintată sunt provocări majore în aproape fiecare țară din Europa. Kolping Austria a prezentat un concept inedit – un centru în care conviețuiesc mai multe generații și care se bucură de îngrijire asistată, servicii sociale, activități terapeutice și de reintegrare.
Participanții au fost invitați să participe la activități în cadrul grupelor de lucru cu persoanele vârstnice: muzică, grădinărit, fotbal în scaunul cu rotile și activități terapeutice cu un câine. Toate aceste activități au un singur cuvânt de ordine: respectul acordat fiecărei persoane!
În cea de-a doua parte a întâlnirii, delegații Kolping Europa au examinat criza refugiaților – o altă provocare actuală și cu impact pentru viitor. Pr. Josef Holtkotte, praeses-ul Kolping Europa, i-a îndemnat pe cei prezenți să abordeze această situație împreună, în spiritul respectului față de demnitatea fiecărui refugiat. Ca și exemplu, domnia sa a citat figura biblică a bunului samaritean.
În timpul conferinței, doi demnitari europeni au fost omagiați pentru contribuția deosebită în cadrul Kolping: domnul Othmar Karas, deputat și vicepreședinte al Parlamentului European, și fostul secretar general al Consiliului Europei – domnul Dr. Walter Schwimmer.
Domnul Walter Schwimmer a primit din partea delegației României o amintire cu o fotografie a plăcii comemorative din București dezvelită de Domnia Sa împreună cu președintele Emil Constantinescu la 01 septembrie 1999, cu prilejul Campaniei Consiliului Europei în București „Europa un patrimoniu comun”.
Domnul Othmar Karas, a prezentat un discurs amintind celor prezenți nevoia de ancorare în zilele noastre a principiului subsidiarității din Învățătura Social Catolică menționând: Noi nu lăsăm pe nimeni singur, dintre cei care nu se poate ajuta singur!
La finalul întâlnirii fiecare țară a fost invitată să ofere un impuls colegilor prin prezentarea unor activități relevante și cu impact din anul 2015.
Următoarea întâlnire a delegaților Kolping Europa va avea loc anul viitor, în Ucraina.
Adalbert Martini