Astăzi, exact în urmă cu 25 de ani, a fost beatificat Adolph Kolping- preot în Köln și reformator social. La acel moment, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe fondatorul Asociaței Kolping un „mistic al faptei”. Mesajul său este în continuare unul actual – „creștinismul trebuie adus în viața socială reală în conformitate cu spiritul și practica”.
Aproximativ 60.000 de membri Kolping din întreaga lume au fost de față în data de 27 octombrie 1991, când Papa Ioan Paul al II-a l-a beatificat pe Adolph Kolping, părintele calfelor. Piața Sfântul Petru a fost atunci ocupată complet. O mare de steaguri negru-portocalii care arătau entuziasmul și un moment de care mulți își amintesc cu emoție și acum, pentru că acea zi a fost îndelung așteptată de toată lumea: deja din 1934 a fost inițiat în mod oficial procesul de beatificare de către Arhiepiscopul de Köln, Cardinalul Karl Joseph Schulte. O jumătate de secol mai târziu, Biserica Catolică a apreciat în mod oficial opera lui Adolph Kolping, beatificându-l. În predica sa de la acea vreme, Papa Ioan Paul al II-lea a spus – „Kolping a încercat să-i trezească pe creștini din inerția lor și să le reamintească de responsabilitatea lor față de lume”. „Pentru el, creștinismul nu este doar pentru încăperile de rugăciune, ci pentru viața de zi cu zi și pentru configurația realității sociale!“
Întrajutorare în comunitate
La mijlocul secolului al XIX-lea, în calitate de preot și reformator social, Adolph Kolping (1813-1865) și-a adus aportul pentru ca oamenii să poată ieși din situația nefericită a timpului lor. El a fondat asociații în cadrul cărora calfele puteau găsi o familie puternică și sprijin social. A luptat împotriva sărăciei și a lipsei de educație prin ideea de „ajutor pentru întrajutorare”, astfel încât oamenii să-și poată lua viața în propriile mâini, să trăiască prin propria lor muncă. Mai mult decât atât, ceea ce a contat pentru el a fost ca fiecare să își asume răspunderea pentru sine însuși- pentru familie, pentru societate, pentru Biserică și pentru stat.
Astăzi, la 150 de ani de la moartea lui Kolping, ideile și apelul său pentru întrajutorare nu și-au pierdut valabilitatea în comunitate. La nivel mondial, peste 400.000 de frați și surori Kolping de pe toate continentele îi urmează exemplul: asociația de calfe de odinioară a devenit o mișcare socială la nivel mondial, cu 61 de asociații naționale și aproximativ 7.200 de Familii Kolping.
Ziua mondială de rugăciune comemorează beatificarea
Ca în fiecare an, la 27 octombrie Asociația Kolping Internațional comemorează beatificarea lui Adolph Kolping printr-o zi mondială de rugăciune. În 2016, Filipine este țara care se află în centru. În această dimineață, Monseniorul Ottmar Dillenburg, praeses general, și Josef Holtkotte, praeses la nivel federal, au celebrat la Biserica Minoriților din Köln o slujbă de pomenire la mormântul lui Adolph Kolping. De asemenea, în toată lumea au loc numeroase slujbe, pelerinaje, rugăciuni și sărbători cu ocazia jubileului de argint al beatificării. Nu în ultimul rând, toate acestea au și scopul de a determina așezarea Adolph Kolping în rândul sfinților destul de curând. Procesul de canonizare a fost demult inițiat și este aproape finalizat. Dar încă lipsește minunea de care este nevoie și care să poată fi dovedită.