Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, Casa Kolping din Ploscuțeni a fost locul care a prilejuit desfășurarea Adunării Generale Kolping Moldova. Au participat membri ai Familiilor din Bârlad, Oituz și Ploscuțeni, avându-i alături pe părintele Ștefan Ciubotaru, paroh în Bârlad, și pe părintele Carmil Farțade, paroh în Ploscuțeni. Bucuria de a fi împreună ne-a determinat ca, pe lângă împărtășirea experiențelor trăite prin activitățile desfășurate pe plan local, să adunăm idei pentru a aduce un plus activităților ce vor fi desfășurate pe plan regional.
Astfel, considerând necesară atragerea unor noi membri adulți care să însuflețească și să întrețină activitatea asociației, s-a hotărât ca la începutul anului viitor să aibă loc un seminar pentru familii prin care se dorește apropierea acestora de idealul Kolping, prin conștientizarea importanței implicării în problemele societății. S-a discutat despre consiliile și următoarea adunare generală și au fost hotărâte data și locul desfășurării lor. Au fost desemnați responsabilii pentru organizarea Căii Sfintei Cruci, stabilindu-se ca evenimentul să fie precedat nu doar de un moment de formare spirituală a tinerilor, ci și de unul dedicat adulților. Pe urmă s-au făcut informări cu privire la taberele pentru tineret la nivel regional și internațional și participările din cadrul programului Erasmus+ pentru anul 2017.
Un proiect important inițiat de Asociația Kolping Moldova și extins anul acesta la nivel național este acțiunea caritabilă România pentru Republica Moldova, proiect al cărui scop este sprijinirea familiilor sărace din Moldova de peste Prut în prag de sărbători. Distribuirea cutiilor a început deja iar oamenii s-au arătat dornici să se implice în această inițiativă.
Pe lângă aceste evenimente s-a discutat și despre proiectul K100 și importanța acestuia în dinamica fiecărei asociații locale, dar și despre posibilitatea încheierii unor parteneriate- nu doar între asociațiile din Moldova, ci și cu alte Familii Kolping din țară, în ideea schimbului de experiență și a întreținerii relațiilor interegionale.
În ceea ce privește parteneriatul pe care Kolping Moldova îl are cu Organizația diecezană Kolping Münster (Germania), s-a decis ca un grup de voluntari Kolping din Ploscuțeni și Bârlad să confecționeze obiecte cu motive reprezentând sărbătoarea Crăciunului (candele pictate manual, felicitări lucrate prin diferite tehnici, obiecte de decor), un afiș care să înfățișeze acțiunile desfășurate de membri ai Familiilor Kolping din Moldova și un mesaj video prin care se dorește deschiderea unei noi căi de comunicare cu partenerii noștri. Tot în acest sens, în vara anului viitor va fi organizat la Oituz un workcamp pentru tinerii voluntari din România și Münster.
Un alt punct important al acestei întâlniri a fost dorința președintelui Cătălin Cobzaru de a se retrage din această funcție. Până la următoarea Adunare Generală interimatul va fi asigurat de Monica Benedic, președinte al Familiei Kolping Ploscuțeni. S-a discutat și despre alegerea unui preot spiritual iar părintele Ștefan și-a manifestat dorința de a candida.
Anul 2017 va reprezenta aniversarea celor 25 de ani Kolping în Dieceza de Iași, dar și alegerile pentru funcțiile de președinte și praeses. Cu speranța că nu vor fi puțini cei care doresc să se implice, continuăm să pășim pe drumul pe care fericitul Adolph Kolping l-a început, încercând ca pașii făcuți să fie spre edificare spirituală și socială.
Monica Benedic, președinte interimar Kolping Moldova