Timp de o săptămână, voluntarii asociației Kolping din țară și din străinătate, împreună cu calfele venite din Sibiu, au făcut un prim pas pentru ceea ce se dorește a fi Casa Calfelor Timișoara.
Prima zi a fost dedicată prezentării activităților celor două asociații: Kolping România și Casa Calfelor din Sibiu. Voluntarii au avut astfel ocazia să pună întrebări și să afle motivele pentru care unii tineri, după învățarea unei meserii, aleg să călătorească timp de 3 ani și o zi, să învețe lucruri practice pentru a se descurca mai ușor în viață.
Prezentarea Casei Calfelor din Sibiu a fost făcută de Ștefan Walter, președintele asociației. După încheierea stagiului de calfă a ales să rămână în România și să promoveze meșteșugurile tradiționale din Transilvania și Banat.
În ziua următoare tinerii au participat la Sfânta Liturghie în Biserica Millennium, fiind salutați și încurajați de către d-ul preot paroh Kapor Janos.
Timp de 3 zile a avut loc tabără de muncă pe șantierul deschis pe str. Ioan Bonțilă nr. 12-14 din cartierul Fabric. Au fost realizate lucrări de demolare și igienizare, încercându-se pe cât posibil recuperarea cărămizilor, a țiglelor și a tâmplăriei, acestea fiind mai vechi de o sută de ani. Materialele se vor refolosi la construcția viitoarei Case a Calfelor din Fabric, fiind recuperate și depozitate corespunzător.
Voluntarii au formate 7 echipe de lucru, fiecare echipă fiind condusă de câte o calfă.
Au fost zile călduroase iar programul a fost destul de solicitant, voluntarii fiind prezenți pe șantier 11 ore. Calfele au ales chiar să locuiască pe șantier pentru a începe mai devreme și a rămâne până mai târziu, fiind obișnuiți să lucreze în jur de 14 ore.
Mâncarea a fost preparată de către Ioana și Petre Diaconescu, amândoi fiind implicați voluntar la Cantina socială a Familiei Kolping Sf. Maria Timișoara.
Ziua de 20 iulie a fost dedicată atelierelor demonstrative organizate de calfe și prezentării activităților Kolping pe aleea pietonală Mărășești. Multe persoane au salutat și încurajat inițiativa construcției unei Case a Calfelor în Timișoara, precum și activitățile la care participă voluntarii.
În ultimele două zile participanții au vizitat Casa Kolping din Caransebeș și Basilica Maria Radna.
Grupul din Limburg a fost condus de către Tabea Eberl și Uwe Friedmann, responsabili de tineret din Dieceza Kolping Limburg. Pe lângă grupurile de tineri din Timișoara, Sânandrei, Liebling și Tășnad au luat parte și tineri din Oituz și Ploscuțeni, precum și doi voluntari din Camerun. La organizarea și conducerea seminarului au contribuit Monica Munteanu – manager de proiecte – și Corneliu Bulai – referent de formare. Grupul de lucru a fost însoțit de Daniela Bărbulescu – președintele asociației, Pr. Istvan Gödri – praeses central și Ana-Maria Nicu – conducător de tineret.
Atât pe șantier, cât și la activitățile de prezentare au luat parte domnii: Rolf Mahrun – Consul General și Frank Ufken – Viceconsul din partea Consulatului German din Timișoara, precum și Peter Hochmut – președintele Clubului Economic German din Timișoara.
Radio Timișoara, TVR Timișoara, precum și Digi Tv au mediatizat evenimentul.
Inițiativa a fost finanțată de către Kolping Limburg și Kolping România fiind susținută de către Clubul Economic German Banat și Direcția Județeană de Cultură Timiș.
Eduard Dobre