La Caransebeș, între 16 și 18 noiembrie 2018, a avut loc Adunarea Generală Kolping România.
Peste 70 de delegați din partea a 24 de asociații Kolping din Banat, Transilvania și Moldova au sosit în Cransebeș încă de vineri seara. Adunarea a fost presidată de către Pr. István Gödri, praeses central, Daniela Bărbulescu – președinte și Tibor Eigel – vicepreședinte.
Sâmbătă dimineața programul a început mai devreme, deoarece la ora 8.00 a fost celebrată Sfânta Liturghie în biserica parohială romano-catolică „Imaculata Concepțiune“ din Caransebeș de către Excelența Sa József Csaba Pál, episcop de Timișoara, care a fost însoțit de Pr. Zoltán Toman, capelan de Timișoara I Cetate și secretar al Tribunalului Bisericesc, împreună cu toți ceilalți preoți, conducători spirituali ai diverselor familii Kolping, prezenți Pr. István Gödri coordonator spiritual Kolping România, Pr. Daniel Groza conducător spiritual romano-catolic pentru Banat și paroh de Chișineu-Criș și parohul locului, Pr. Marin Matieș. Au mai fost prezenți Pr. George Radulescu, paroh greco-catolic de Sânandrei, alături de pr. greco- catolic Emil Moldoveanu din Brașov.
Preasfinția Sa, episcopul Pál József-Csaba, a onorat Asociația Kolping cu prezența sa și în continuare, participând la prezentarea darea de seamă a membrilor Consiliului director, felicitând membrii asociației pentru realizarea profilului organizației și încurajându-i pe toți laicii, să-și continue activitatea cu credință, curaj și dăruire.
Din Sajan/Serbia a fost prezentă Brigitta Balázs Kéri – președinta asociației locale.
Profilul asociației, un document la care se lucrează din 2015, a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Acest document urmează să creioneze activitatea asociației în următorii ani.
În cadrul concursului național al acțiunilor de voluntariat, 17 asociații s-au prezentat cu câte o acțiune de voluntariat – premiate au fost toate acțiunile în aceeași măsură, fiindcă au impresionat prin creativitate și spiritul de implicare pentru binele comun.
Următoarele asociații au prezentat acțiuni de voluntariat: „Sf. Iosif” Brașov (locul III), Cenad, Chișineu Criș, Ernei, Gheorgheni (locul II), Liebling (locul I), Oituz, Oradea, Pecica, Ploscuțeni, Sajan, Serbia (locul III), Sînandrei, Sângeorgiu de Mureș, „Millennium” Timișoara, „Sfânta Maria ‘89” Timișoara, Toplița, FK Uivar.
Juriul a acordat locul I Familiei Kolping Liebling a cărei acțiune a fost coordonată și prezentată de către tânara Bianca Laza.
În cadrul grupelor de lucru ce au avut loc după-amiaza au fost discutate acțiunile concrete prin care se poate transpune în practică profilul asociației.
Sâmbătă seara, praeses-ul asociației a prezentat un material de la Adunarea Generală a Kolping Internațional care a avut loc în Peru.
Următoarea Adunare a Asociației Kolping Româna va avea loc anul viitor între 5-7 aprilie 2019, la Brașov.
E.D.