La invitația Consiliului Director Kolping Banat pentru a comemora Ziua Fericitului Adolf Kolping și a marca Adunarea Generală Kolping Banat, și-au trimis reprezentanții Familiile Kolping Dumbrăvița, Sânandrei, Liebling, Timișoara Sfânta Maria și Millennium, Cenad, Pecica, Chișineu Criș și Otelec. Steagurile Familiilor Kolping s-au ridicat în dimineața însorită a zilei de sâmbătă, 9 decembrie 2023, pentru liturghia oficiată în limba română și maghiară de praesesul romano-catolic pentru Kolping Banat, Ianos Kapor și greco-catolic George Rădulescu, alături de parohul din Dumbrăvița, Lajos Mathe și de Protopopul Răzvan Oprișa.
Deschiderea oficială însoțită de salutul participanților a fost realizată de către președintele Kolping Banat, Ioan Szabo, aflat la prezidiu alături de Președinta Kolping România, Dana Bărbulescu, și praesesul Kolping Banat, Janos Kapor.
Debutul întâlnirii a fost impulsionat de tineri, care au prezentat un referat despre activitățile lor, majoritatea aflate în acest an sub egida Timișoara – Capitală Culturală, detaliind implicarea lor ca voluntari sau coordonatori de voluntari (Miriam Sabău, Iulia Gabor, Sebastian Ursan) în cadrul evenimentelor socio-culturale, în special în luna mai, la Ecumenical Youth Fest, dar și prin participarea la diverse proiecte Erasmus pe teme ecologige sau actuale, la întâlnirile cu tinerii de la Kolping Internațional sau la diverse seminarii în Europa, participarea la taberele de muncă de la Rusca Montană. Apoi ne-au dezvăluit din proiectele pentru anul următor: campania 72 de ore, ce presupune incluziunea persoanelor cu dizabilități, alte seminarii și tabere, care culminează cu Întâlnirea Continentală a Tineretului Kolping, la Timișoara, la Casa Calfelor.
Entuziasmați de spiritul tinerilor, căci, așa cum afirma și mentorul nostru spiritual, Adolf Kolping, ,,Viitorul aparține lui Dumnezeu și celor curajoși”, reprezentanții Famiilor Kolping din Banat au prezentat, pe rând, rapoartele activităților din anul trecut și acțiunile de voluntariat organizate. S-a remarcat tipologia comună a acestora, fiind toți însuflețiți de aceleași idealuri: întrajutorare și sprijin al nevoiașilor din fiecare comunitate, donații pentru refugiații din Ucraina, baluri caritabile de Fărșang, confecționarea coronițelor de Advent, activități de recondiționare, curățenie și igienizare la Rusca Montană, sau care implică participarea intregii comunități, căci, parafrazându-l pe Adolf Kolping, nevoile timpurilor ne învață și ne ghidează ce să facem, încotro să acționăm. Familiile Kolping au participat la: Sfințirea Casei Calfelor și a Steagurilor Kolping recondiționate, la Întâlniri ale familiilor la Maria Radna, Festivaluri ale gulașului, dar și Adorații euharistice, liturghii de Rorate, amenajare de altare de Joia Verde, vizite canonice sau ale partenerilor din alte Familii Kolping din Europa.
Comunitatea noastră, așezată la ,,întâlnirea dintre Biserică și societate”, încurajează voluntariatul, colaborarea, acțiunea și întrajutorarea, căci, ,,cu cât provocările sunt mai mari, cu atât avem mai mult curaj”! Astfel putem răspunde afirmativ provocărilor anului care urmează, realizând un mediu prielnic dezvoltării tinerilor în comunitățile Familiilor Kolping, continuând acțiunile comune cu partenerii din Kolping Europa pentru a realiza, în Banat, Drumeția Internațională pentru Pace.
Mulțumind gazdelor din Familia Kolping Dumbrăvița pentru ospitalitate și găzduirea evenimentului, cu noi proiecte de acțiune și voluntariat în pregătire, sperăm ca anul ce urmează provocator să fie rodnic și binecuvântat!
Vicepreședinte Familia Kolping Millennium Timișoara,
Aneta Gabor