Nu am întâmpinat niciun fel de probleme, chiar și sirenele de alarmă aeriană – care răsunaseră toată dimineața, au încetat pentru câteva ore, pe parcursul șederii noastre în Cernăuți.
În sălile de clasă sunt cusute truse de prim ajutor pentru soldați, copiii refugiați din Harkov desenează inimi și le așează în fiecare trusă, bărbații secționează articole din cauciuc și realizează garouri pentru soldați, iar în sala de sport cu toții cântă și confecționează perdele de camuflaj din plase de pescuit și resturi de haine.
Primul transport a fost condus la Vama Siret de Nicu Negrușa și Levente Bende din Gheorgheni, și apoi continuat în Ucraina de Eduard Dobre, Monica Munteanu și Corneliu Bulai.
La întoarcere am venit însoțiți de o tânără mamă și cele două fiice gemene de 4 ani, Vira și Kira. Le-am ajutat să treacă vama în România și le mulțumim din suflet autorităților vamale pentru omenie și exemplul de mare solidaritate! Drumul a fost tare greu – am asistat dezarmați la dificultatea mamei de a-și liniști fetițele, de a le alina dorul după tatăl plecat să lupte voluntar pentru apărarea țării din care ele au trebuit să se smulgă cu brutalitate. Hotelul Kolping din Brașov le-a așteptat cu brațele deschise și este un mic refugiu pentru câteva zile, până la rezolvarea formalităților de emigrare în Suedia sau Belgia.
Vom organiza un nou transport săptămâna viitoare (9-10 martie a.c.) cu medicamente, materiale medicale pentru îngrijirea răniților, materiale textile pentru confecționarea truselor de prim ajutor, saci de dormit, bocanci, corturi, paturi, alimente neperisabile, dulciuri, generatoare de curent electric, rezervoare de apă.
Organizația Kolping Ucraina are mare nevoie de ajutorul nostru! În Casa Kolping din Cernăuți a creat un hub pentru colectarea și distribuirea donațiilor internaționale către spitale, cantine sociale, centre de reabilitare, alte asociații umaniare ucrainene care au nevoie de ajutor.
Prioritatea Kolping România este de a ajuta populația civilă care va ajunge pe teritoriul României (avem disponible 130 de locuri de cazare în rețeaua Kolping din țară), dar și de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie în Ucraina, prin organizarea de transporturi umanitare săptămânale către Cernăuți. Oamenii prinși în mijlocul acestor evenimente au nevoie să fie sprijiniți și protejați. Astfel, încă de la debutul atacurilor asupra Ucrainei, Kolping România a lansat apelul umanitar „Solidaritate pentru Ucraina“, venind în ajutorul populației afectate de război prin toate mijloacele de care dispune.
Situația tragică din Ucraina va avea consecințe devastatoare asupra populației civile și va duce la distrugerea pe scară largă a obiectivelor civile, cum ar fi instalațiile de apă și electricitate, precum și la deplasări în masă, traume, separarea familiilor și dispariții de persoane. Sute de mii de oameni care locuiesc aproape de zona de conflict se confruntă în mod regulat cu lipsa accesului la alimente, apă și electricitate. Aceasta este realitatea lor zilnică.
Kolping România s-a angajat să ofere ajutor populației civile ucrainene care ajunge pe teritoriul României. În plus, poporul ucrainean care nu a reușit să fugă din calea războiului va fi ajutat prin transporturi umanitare trimise din România, prin rețeaua Kolping, pentru sprijinirea Organizației Kolping Ucraina.
În continuare, persoanele care doresc să ajute o pot face prin:
• DONAȚII DE ALIMENTE GREU PERISABILE în birourile regionale Kolping Banat, Kolping Alba și Kolping Moldova.
• DONAȚII DE PRODUSE DE IGIENĂ
• TRANSPORT
• DONAȚII ÎN CONTURILE campaniei deschise la ING Bank :
RO49INGB0000999907497353 (Lei)
RO95INGB0000999905976632 (Euro)
Pentru informații suplimentare, vă rugăm mult să ne contactați la tel. 0745.183.779 – Monica Munteanu / Manager proiect, și email monicamunteanu@kolping.ro
SLAVA UKRAINI! LUI KOLPING FIDEL!