Duminică, 17 martie 2024, o frumoasă mărturie publică de credință a avut loc pe valea Oituzului, sub forma acțiunii spirituale cunoscută drept “Calea Crucii”. Inițiat de Asociația Kolping Moldova și sprijinit de parohiile din regiune, acest plerinaj a străbătut traseul de la Oituz spre Târgu Ocna, marcând astfel un moment de profundă conexiune spirituală pentru aproximativ 500 de credincioși.
Tema și gândul pentru care au fost invitați la rugăciune a fost „Pacea” atât de fragilă în zilele noastre. Îmbrățișând această temă, pelerinii s-au adunat în spatele crucii lui Isus, parcurgând împreună 15 kilometri în rugăciune, fiecare cu dorința de a oferi această jertfă ca formă de prețuire pentru modelul nostru de iubire și sacrificiu Isus Cristos. De la copii la persoane în vârstă, fiecare participare a adus o contribuție unică și profundă la această experiență spirituală.
Momentul de început a fost marcat de sfințirea Crucii în cadrul unei liturghii speciale desfășurate în comunitatea Oituz. Părintele Anton Galațanu și părintele paroh Bernardin Farțade au evidențiat frumusețea jertfei în perioada Postului Mare pentru fiecare credincios în pregătirea marii bucurii a învierii lui Isus. La ora 13.00 curtea bisericii din Oituz a devenit neîncăpătoare căci foarte mulți creștini au răspuns invitației noastre.
Pe drum, credincioșii au fost întâmpinați de preoții din fiecare parohie (Bahna, Nicorești, Satu Nou, Pârgărești și Târgu Ocna) care au condus rugăciuni și cântări în fiecare stațiune a Căii Crucii. Un moment foarte frumos și ecumenic a fost prezența și citirea a două stațiuni în fața bisericii ortodoxe din curtea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna.
Pelerinajul a culminat în fața bisericii romano-catolice din Târgu Ocna, unde părintele paroh Ciprian Bulai a încheiat ceremonia și a binecuvântat participanții. Mulțumiri au fost adresate voluntarilor Asociației Kolping pentru efortul lor și autorităților locale pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului.
O mărturie de credință și sacrificiu a fost oferită de fiecare pelerin în parte, cu un exemplu notabil fiind doamna Viviana din Oituz, în vârstă de 75 de ani, care a parcurs întregul traseu cu aceeași dăruire ca și Simon din Cirene, ajutând să ducă crucea lui Isus.
Succesul acestei prime ediții a acțiunii “Calea Crucii” inspiră speranța că și în anii următori se va perpetua această frumoasă tradiție spirituală, oferind lumii un model de iubire, pace și sacrificiu în persoana lui Isus Cristos.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile sale, pentru vremea frumoasă și puterea fizică a fiecărui pelerin de a duce la bun sfârșit traseul care a măsurat peste 15 kilometri.
Corneliu Bulai