În perioada 2 – 4 iulie 2021, la Rusca Montană, a avut loc un seminar privind dezvoltarea muncii de asociație în cadrul Kolping Banat.
Seminarul și-a propus să stimuleze munca de asociaţie la nivel local/regional și să formeze membrii Kolping activi, aflați în structurile de conducere ale asociațiilor locale.
Dat fiind faptul că anul acesta, în cadrul adunării generale din luna noiembrie, vom alege componența consiliului director, am dorit să analizăm împreună strategia Kolping Banat pentru viitorii ani.
Seminarul s-a adresat persoanelor care doresc să se implice activ la nivel regional fie prin preluarea unui mandat de 4 ani în consiliul de conducere Kolping Banat, fie prin organizarea de activități în Familia Kolping și Organizatia Kolping Banat. Pe parcursul celor 2 zile, am discutat despre cum ne dorim să arate viitorul asociației noastre. Temele abordate au inclus: statutul și structura Asociaţiei, analiza responsabilităţilor membrilor din conducere, profilul Kolping, personalitatea lui Adolph Kolping, organizarea și planificarea activităţilor regionale, organizarea adunării generale.
Au participat 18 membri Kolping reprezentând asociațiile Familia Kolping Cenad, Dumbrăvița, Sânandrei, Timișoara Millennium și Timișoara Sf. Maria.
Casa Kolping Rusca Montană a fost locul ideal pentru această întâlnire, care a culminat duminică cu Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Bernard și prânzul împreună cu părintele paroh Călin Ciocean.
Vremea plăcută și răcoroasă ne-a îngaduit câteva drumeții, foarte potrivite pentru a sedimenta cunoștințele proaspăt obținute și a le lega de planuri concrete de acțiune pentru viitorii ani. Au urmat discuții în plen și încadrarea activităților Kolping Banat în patru categorii de lucru:
Comunitate: Balul de Fășang, Pelerinajul Kolping la Basilica Maria Radna, Festivalul Gulașului, Campionat de fotbal, Cupa Kolping la Șah, Ziua Adolph Kolping, Întâlnirea Familiilor Kolping din Banat.
Formare: Seminar pentru persoanele cu funcții de conducere, Seminarii DoCat, Seminarii pentru tineri și liderii de tineret, Seminarii și ateliere de lucru privind protecția mediului.
Acțiune: Tabere de muncă (Timișoara, Rusca Montană, Caransebeș), Campanii de ecologizare, Acțiuni de voluntariat, Marcarea unor trasee turistice în zona Rusca Montană.
Întrajutorare: Parteneriate la nivel local și regional pentru susținerea unor proiecte sociale (cu Familii Kolping din Germania, Hungaria, Elveția, Serbia); Activități în perioada Adventului (confecționare coronițe pentru strângere de fonduri, distribuire pachete cu alimente și produse esențiale), Campanii de strângere de fonduri (ex. Solidaritate pentru Republica Moldova, Ajutor pentru Centrul Educațional Oituz), Sprijin pentru încălzirea locuinței (aprovizionare cu lemne familii nevoiașe), Identificare și sprijinirea unui proiect social într-o țară subdezoltată/în curs de dezvoltare (ex. Burundi, Honduras, Ucraina).
La finalul seminarului s-au despins câteva concluzii clare:
- Familiile Kolping au misiunea de a transmite către Kolping Banat informații actualizate privind componența asociației locale (date de contact membri, funcție în cadrul Familiei Kolping, status membru activ/inactiv). Termenul limită pentru transmiterea informațiilor și actualizarea bazei este 30.09.2021.
- Fiecare Familie Kolping are obligația de organiza anual adunarea generală a membrilor și de a-și alege consiliul director la fiecare 4 ani. Consiliul director al Familiei Kolping are misiunea de a se întruni de 2 ori/an. Fiecare Familie Kolping va transmite procesul verbal de ședință către Kolping Banat.
- Kolping Banat va elabora și transmite Familiilor Kolping o procedură de funcționare a asociației.
- Consiliul Kolping Banat este format din 7 membri (prases rom-cat, praeses gr-cat, președinte, 3 membri, reprezenant de tineret). În următorul mandat consiliul director va funcționa pe 7 domenii de activitate: Spiritualitate, Comunitate, Formare, Acțiune, Întrajutorare, Parteneriate, Tineret. Fiecare membru al consiliului Kolping Banat va prelua un domeniu de activitate. În cadrul adunării generale din luna noiembrie, candidații la o funcție în consiliul Kolping Banat vor anunța domeniul de activitate de care doresc să răspundă în urmatătorii 4 ani, precum și propuneri concrete de acțiune la nivel regional pentru respectivul domeniul (Spiritualitate, Comunitare, Formare, Acțiune, Întrajutorare, Parteneriat sau Tineret).
- În ultima perioadă tinerii sunt tot mai implicați în activitățile de voluntariat la nivel regional. Se remarcă dorința acestora de a se organiza într-o structură de tineret în cadrul Kolping Banat. Salutăm acest demers și îi sprijinim pe tineri pentru realizarea formalităților de constituire (formală sau informală).
A fost întâlnire interesantă la Rusca Montană, cu multe idei și noi inițiative. Sperăm că participanții s-au întors acasă impulsionați și pregătiți de acțiune.
Le multumim pentru participare și pentru interesul legat de viitorul asociațiilor Kolping din Banat. De asemenea, multe mulțumiri Pensiunii Kolping din Caransebeș care ne-a livrat preparate delicioase pentru mesele de prânz și cină.
LUI KOLPING FIDEL!
Monica Munteanu
Secretar regional Kolping Banat