Aceste runde de discuții au avut loc pe parcursul a trei zile în cadrul Centrului de Conferințe Ferienparadies Pferdeberg, fiind organizate de către Organizația Diecezană Kolping Hildesheim. Anul acesta s-a desfășurat ediția cu numărul 33., având ca temă Europa de Est.
Europa de Est este un spațiu geografic, o noțiune politică din timpul războiului rece, dar și un spațiu cultural european. Temele luate în discuții sunt legate în mod nemijlocit de cele politice, culturale sau cu relevanța socială.
Vasyl Savka a prezentat proiectele sociale ale Kolping Ucraina, dar și modul în care Kolping în Ucraina se ocupă de distribuirea ajutoarelor către alte instituții și către persoanele refugiate sau care suferă din cauza urmărilor războiului.
Patrycja Kwapik, a scos în evidență contribuția pe care o are Kolping Polonia în cadrul societății civile din Polonia cu referire la proiectele sociale, munca de formare și rețeaua internațională creată cu ajutorul proiectelor Erasmus.
Eduard Dobre a prezentat tradiția și istoria Kolping din România începând cu 1859 până în zilele noastre. Prezentarea dimensiunii multiculturale, a activităților sociale și de formare susținute de proiectele de economie socială implementate cu succes au scos în evidență orientarea către indeplinirea obiectivelor stabilite în misiunea Kolping și sustenabilitatea acesteia în România. Modul în care valorilor creștine se răsfrâng în societatea civilă reliefează până la urmă echitatea, dreptatea socială, gradul de educație și formarea în general a cetățenilor săi.
Scriitorul Jaroslav Rudis a prezentat cartea “Winterbergs letzte Reise/Ultima călătorie a lui Winterbergs” realizând o punte de legătură pentru relațiile ceho-germane, analizând noțiunea de “loc natal” și „ce anume avem noi de învățat unii de la alții oameni de culturi diferite”.
Gregor Federhen scoate în evidență faptul că întotdeuna au fost cumva construite granițe între vest și est sau între nord și sud, iar de multe ori în cadrul aceleași țări. Zicala: Ex oriente lux a fost modificată în Ex oriente lux, ex occidente luxus de către scriitorul polonez Stansilaw Jerzy Lec, adică lumina continuă să vină dinspre Răsărit, dar din Vest vine luxul. Faptul incontestabil fiind că oamenii de astăzi sunt mai puțin interesați de iluminare și mai mult interesați de lucrurile materiale, ceea ce face Occidentul mai atractiv decât Orientul.
Eduard Dobre