Sub motto-ul „Trăiește responsabil – acționează solidar!“, Kolping România a găzduit cea de-a 55-a ediție a Drumeției Internaționale pentru Pace în Timișoara. Acest eveniment, desfășurat între 9 și 12 mai 2024, a adunat peste 300 de participanți din 11 țări, marcând un important pas înainte în promovarea păcii și solidarității globale. Oaspeții au avut ocazia să descopere spiritul european al Timișoarei care se oglindește în diversitatea sa etnică și confesională.
Drumeția Internațională Kolping pentru Pace a ajuns la cea de-a 55-a ediție, sărbătorind astfel o tradiție îndelungată care își are originile în dorința profundă de a denunța conflictele și tensiunile globale. Încă de la înființare, după cel de-al Doilea Război Mondial, această inițiativă a avut ca scop promovarea păcii, solidarității și diversității culturale, aducând împreună oameni din diferite colțuri ale Europei pentru a milita pentru o lume mai bună.
Activitățile evenimentului
Sub motto-ul „Trăiește responsabil – acționează solidar!“, evenimentul a inclus o serie de activități menite să inspire și să mobilizeze participanții în direcția păcii și colaborării.
9 mai – deschiderea evenimentului – impuls COMUNIUNE
Pe 9 mai 2024, evenimentul a început cu o Sfântă Liturghie celebrată în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. Liturghia, celebrată în limbile germană, engleză, maghiară și română de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a fost acompaniată muzical de dl. Róbert Bajkai-Fábián, organistul Domului. Episcopul Diecezan a subliniat în omilia sa importanța unității și a iubirii în comunitate, amintind că „Isus s-a înălțat la cer și totuși, a rămas cu noi. El este baza comunității și unității noastre.“
Seara a continuat cu un spectacol de dansuri și cântece folclorice românești susținut de Ansamblul Banatul la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“.
10 mai – Drumeția pentru Pace la Buziaș – impuls MISIUNE
Drumeția pentru Pace a avut ca punct de pornire Biserica Parohială Romano-Catolică din Buziaș unde a avut loc un impuls spiritual susținut de Pr. Szilárd Eugen Vodila și Pr. János Kapor. Drumeții au parcurs un traseu de aproximativ 11 km prin vie, pe dealul Silagiului, până la Crama Aramic, vizitând și capela Sf. Urban din dealul viticol al Silagiului. Alături de noi au fost și Pr. George Rădulescu și Pr. Lajos Máthé.
Prânzul drumeților a fost pregătit de Kolping Banat și servit la Crama Aramic. Aici copii Ansamblului “Vergissmeinnicht„ ne-au oferit un frumos spectacol de dansuri populare germane.
În după-amiaza aceleași zile, Msgr. Christoph Huber, Praeses general Kolping International alături de Pr. Daniel Dumitru, parohul bisericii, a celebrat o Sfântă Liturghie în biserica Millennium din Timișoara-Fabric. Cadrul muzical a fost asigurat de cantorul bisericii, dl. Emil Dumitresc. Ziua s-a încheiat la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” cu un spectacol de muzică și dansuri tradiționale maghiare susținut de copiii din cadrul Asociației Culturale Eszterlánc condusă de către Pal Krista.
11 mai – Drumeția pentru Pace în Timițoara și Expoziția „Solidaritate fără frontiere“ – impuls LUMINĂ
În 11 mai, Drumeția pentru Pace a continuat în Timișoara, punctul de pornire a fost Casa Calfelor Kolping cu opriri pentru meditație și impuls spiritual la Centrul Reformat Noul Mileniu unde preotul reformat István Gazda a fost gazda noastră. Aici Pr. János Kapor a menționat faptul că Timișoara a fost primul oras din Europa care a beneficiat de iluminat stradal electric și a făcut trimiteri din Sfânta Scriptură spunând că Dumnezeu este Lumină, lucuiește în Lumină și este îmbrăcat în Lumină. Traseul drumeției a continuat pe malul Canalului Bega până la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, unde preotul Cristian Pavel le-a vorbit drumeților despre istoria Bisericii Ortodoxe române și a Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Drumeția a continuat apoi prin Piața Victoriei până la biserica parohială greco-catolică Sf. Iosif din Piața 700, unde Pr. Răzvan Oprișa, Protopop Greco-Catolic de Timișoara, a celebrat o Sfântă Liturghie în rit bizantin.
Prânzul drumeților a fost servit la Casa Adam Müller Guttenbrunn.
Ziua s-a încheiat cu un eveniment festiv la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, incluzând dezbateri și un spectacol de muzică tradițională germană cu fanfara Asociației Big Band Timișoara, condusă de domnul Franz Hoffner. În cadrul acestei seri, a avut loc înmânarea steagului drumeției organizatorilor celei de-a 56-a ediții: Kolping Südtirol, Italia.
Expoziția „Solidaritate fără frontiere“
În zilele de 10 și 11 mai, publicul timișorean a avut ocazia să viziteze expoziția „Solidaritate fără frontiere“ la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“. Aceasta a reflectat mesajul nostru de susținere față de comunitățile afectate de conflicte și a evidențiat rolul activ al Kolping în formarea conștiinței ecologice. Campania „Solidaritate pentru Ucraina“ a fost punctul central al expoziției, subliniind eforturile continue de ajutorare a celor afectați de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. Până în prezent, Kolping a organizat 60 de transporturi umanitare către Cernăuți, Ucraina, oferind alimente neperisabile, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente și generatoare de curent electric.
Evenimentul a fost onorat de prezența unor personalități remarcabile precum Excelența Sa Doamna Regina Lochner – Consulul Germaniei la Timișoara, Monseniorul József-Csaba PÁL – Episcop de Timișoara, și domnul Ovidiu Ganţ – deputat în Parlamentul României din partea minorităților germane din România.
Duminică, 12 mai, au avut loc două programe: un pelerinaj la Bazilica Maria Radna sau plecare către Brașov. Un grup numeros, de 90 de persoane, a ales să se deplaseze la Basilica de pelerinaj Maria Radna, unde au participat la o Sfântă Liturghie celebrată de Pr. János Kapor și Pr. Josef Stampfl – praesses Kolping Südtirol
Misiunea Drumeției Internaționale Kolping pentru Pace
Scopul acestui eveniment nu este doar de a atrage atenția asupra problemelor globale, ci și de a promova acțiunea și solidaritatea pentru un viitor mai bun. Prin intermediul programelor diverse, care includ liturghii, meditații, drumeții și evenimente culturale, ne-am propus să oferim un spațiu de dialog și acțiune pentru promovarea păcii și a non-violenței în toate aspectele vieții sociale și politice.
Fragmentul din Imnul Kolping reflectă perfect spiritul evenimentului:
„Cate intrebări sunt fără răspuns
Ce rost are viata? Care-i drumul bun?…
Suntem Kolping trăim acum,
În lumea aceasta căutăm un drum:
Dragostea lui Dumnezeu vrem
sa o împărtăsim,
Să ajutam și să iubim.“
Considerăm că Drumeția Internațională Kolping pentru Pace este un exemplu remarcabil de angajament pentru pace și solidaritate globală, inspirând participanții să trăiască responsabil și să acționeze solidar pentru un viitor mai bun. Acest eveniment ne reamintește că, prin iubirea lui Dumnezeu, putem împărtăși și ajuta, contribuind la construirea unei lumi mai pașnice și mai unite.
Mulțumiri
Un eveniment de o asemenea amploare nu ar fi fost posibil fără ajutorul voluntarilor devotați. Mulțumim sincer Asociațiilor Kolping Sânandrei, Millennium, Dumbrăvița, Sfânta Maria Timișoara și grupului de tineri voluntari veniți din Oituz. Mulțumim: Centrul de Proiecte Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Vicariatul Român Unit cu Roma Greco-Catolic Timișoara, Centrul Reformat Noul Milleniu, Biserica Romano-Catolica Millennium Timisoara, Biserica Romano-Catolica Buzias, Mitropolia Banatului, Forumului Democrat al Germanilor din Banat, Federației Caritas a Diacezei Timișoara, Esterlanc Kulturalis Egyesület Temesvar , Ansamblul Cununa Timișului, Banater Musikanten, Ajutorului Maltez Timișoara, Smurd Timisoara, Politiei locale Buzias, Jandarmeriei Timisoara si a multor donatori din țară și străinătate pentru toată susținerea și implicarea în organizarea evenimentului.
Datorită implicării și efortului lor neobosit, Drumeția Internațională Kolping pentru Pace a fost un succes, demonstrând că solidaritatea și spiritul de echipă pot realiza lucruri extraordinare.
Un eveniment în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.