Odată cu venirea Sa în România, Papa Francisc a binecuvântat prima bornă Camino de Santiago la Iași, care – simbolic – marchează 4500 km până la Santiago de Compostela, capitala Moldovei fiind orașul estic cel mai îndepărtat în cadrul rețelei europene a drumurilor ce converg în capitala Galiciei. Borna este amplasată în curtea Episcopiei romano-catolice de Iaşi, lângă o statuie a Mântuitorului, sculptată în marmură de Ruşchiţa de artistul ieşean Constantin Crengănis.
„Din această capitală istorică şi culturală a Ţării se pleca împreună – în Evul Mediu – ca pelerini, pe Calea Transilvaniei (prin Transilvania), spre Santiago de Compostela. Astăzi aici trăiesc mulţi studenţi din diferite părţi ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie, cu Scholas Occurentes, în care îmi spuneau că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului. Este adevărat? Este adevărat că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului? [Tinerii răspund: “Da!”]. Trăiască tinerii! Două elemente foarte bune: un oraş care, din punct de vedere istoric, ştie să se deschidă şi să înceapă noi procese/proiecte – precum drumul de Santiago -; un oraş care ştie să găzduiască tineri proveniţi din diferite părţi ale lumii, aşa cum este acum. Două caracteristici care ne amintesc de potenţialul pe care îl aveţi şi de marea misiune pe care o puteţi desfăşura: să deschideţi drumuri pentru a merge împreună şi pentru a duce mai departe acel vis care este profeţia: fără iubire şi fără Dumnezeu niciun om nu poate trăi pe pământ. De aici, astăzi, pot să mai pornească noi drumuri de viitor spre Europa şi spre multe atâtea alte locuri din lume. Tinerilor, voi sunteţi pelerini ai secolului al XXI-lea, capabili de o nouă imagine a legăturilor care ne unesc.” – Papa Francisc
Traseul declarat „Itinerar Cultural European” de către Consiliul Europei – El Camino de Santiago – va trece prin România. Camino de Santiago – varianta moldavă este un proiect derulat de Asociația prietenilor Camino de Santiago România, cu sprijinul consiliilor județene din Iași, Neamș și Bacău. Proiectul urmărește identificarea reperelor istorice ale cultului în cinstea Sfântului Iacob cel Mare în spațiul actual al României, mai ales în zonele unde trăiește populație de religie catolică și va consta în marcarea unui traseu de pelerinaj care va străbate cele trei județe, începând din Iași până la intrarea în județul Covasna.
Traseul va face parte dintr-o rețea de peste 2.000 de kilometri, după cum propune asociația. „El Camino” reprezintă un drum milenar, care atrage anual peste 300.000 de pelerini din Europa, având ca punct final localitatea Santiago de Compostela, capitala regiunii Galicia din Spania. În Catedrala Santiago de Compostela se află rămășițele pământești ale apostolului Iacob, ale fratelui acestuia, Ioan Evaghelistul, și ale lui Petru, primul episcop al Romei.
Din 1987, Camino de Santiago a primit din partea Consiliului Europei statutul de „Itinerar Cultural European”, fiind o rețea de drumuri care străbate continentul, oprindu-se la granița Ungariei cu România.
Prin acest proiect, vor face parte din „Itinerarul Cultural European” și drumurile de pe teritoriul României. Asociația Prietenilor Camino de Santiago va sprijini prin contribuția sa și prin activitățile sale semnalizarea traseului propus, va îndeplini măsurile prinse în proiect și va promova traseul, iar consiliile județene își asumă susținerea acțiunilor asociației, promovarea proiectul și procum și asigurarea sustenabilității lui pe termen lung.
Pe drumul care va străbate cele trei județe deja stabilite, drumeții se pot ghida de însemnul scoicii, vechi simbol pe care îl aduceau cu ei acasă pelerinii din Evul Mediu. Traseul stabilit este următorul:
Județul Iași: Iași — Valea Lupului — Lețcani — Banu — Podu Iloaiei — Budăi — Sârca — Mădârjesti – Băltați — Războieni — Târgu Frumos — Buznea — Strunga — Hăbășești — Brătulești — Hanul „Trei Iazuri” — Miclăușeni — Mircești — Iugani (judetul Iași)
Județul Neamț: Gherăești — Săbăoani — Simionești — Cordun — Roman — Trifești — Giulești — Butnărești — Secuieni — Moldoveni — Hociungi — Broșteni — Bahna — Băhnișoara — lzvoare (județul Neamț)
Județul Bacău: Racova – Lespezi – Gârlenii de Sus – Trebeș – Mărgineni – Barați – Bacău – Nicolae Bălcescu – Faraoani – Cleja – Somușca – Ciucani – Capata – Dumbrava – Temelia – Gura Văii – Onești – Tuta – Pârâul Boghii – Târgu Ocna – Slănic Moldova – lzvor – Poiana Sărată – până la limita cu judetul Covasna.
Abia așteptăm să îl parcurgem!
Pentru pregătirea traseului Camino și marcarea săgeților va fi nevoie de voluntari. Toți cei dornici și interesați să contribuie pot lua legătura cu Asociația prietenilor Camino de Santiago, persoană de contact: Daniela Cadar (0744253994).