Köln, Germania, 28 septembrie 2023 – A început Adunarea Generală Kolping International 2023, reprezentând cea de-a 34-a ediție a evenimentului. După trei ani de pandemie și distanțare socială, membrii Kolping s-au adunat sub motto-ul inspirat de fondatorul lor, Adolph Kolping: “The WORLD FAMILY gets together – ‘Because by all means one person needs the other…”
Evenimentul s-a desfășurat în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023 și a găzduit reprezentanți din întreaga lume. Kolping România a avut la Köln trei delegați importanți:
- Preotul Gödri István, praeses Kolping România si praeses Kolping Europa;
- Daniela Bărbulescu, președinte Kolping România;
- Eduard Dobre, secretar național Kolping România.
Reuniunea a 152 de membri Kolping din 43 de țări, la Köln, a demonstrat importanța unei familii mondiale, în care solidaritatea și ajutorul reciproc sunt fundamentale, promovând valorile comune ale fondatorului, Adolph Kolping, pentru a face față provocărilor și schimbărilor globale. Unul dintre momentele emoționante ale primei zile a fost citirea mesajului de salut a Papei Francisc, precum și întâmpinarea președintelui Kolping Ucraina, Vasyl Savka, primit cu aplauze pentru eforturile asociației sale de la izbucnirea conflictului din Ucraina.
Cea de-a doua zi a fost dedicată prezentării muncii semnificative a Asociațiilor Kolping din întreaga lume. Fiecare țară a amenajat un mic stand de prezentare unde s-au purtat discuții cu un caracter personal și vibrant. Kolping România a întreținut discuții constructive cu delegații din Kolping Chișinău și Kolping Burundi, aceștia din urmă au fost invitați să viziteze țara noastră, în viitor. De asemenea, s-a discutat despre modalități/modele de succes pentru implicarea membrilor și simpatizanților în cat mai multe proiecte ale Asociațiilor Kolping.
S-au purtat discuții și despre economia informală. Conform Organizației Internaționale a Muncii, economia informală absorbe 8 din fiecare 10 întreprinderi din lume. Mai mult de 60% din populația ocupată a lumii, adică 2 miliarde de oameni, își câștigă existența în sectorul informal. S-a subliniat necesitatea unei politicii care să protejeze lucrătorii și să faciliteze tranziția către formalitate pentru crearea de locuri de muncă decente și combaterea sărăciei și inegalității.
Seara de 29 septembrie a fost încheiată cu o liturghie festivă în Biserica Minoritilor din Köln. În cadrul acestei liturghii, Msgr. Christoph Huber, praeses general Kolping Internațional, a sărbătorit jubileul său de argint (25 de ani) ca preot. Predica specială a fost susținută de Msgr. Ottmar Dillenburg, praeses general emerit. Acompaniamentul muzical a fost oferit de talentatul cor german-african Kinduku, aducând o notă de armonie și inspirație.
În ultima zi, cei 152 de delegați din 43 de țări au discutat despre cum ar trebui sa arate o biserică sinodală. O credință comună a tuturor grupurilor de delegați a fost că acolo unde există o bază comună de credințe și valori, diversitatea este posibilă. Comunitatea mondială Kolping, cu toată diversitatea sa, este un exemplu viu în acest sens.
Inchiderea adunării a fost un moment solemn, în cadrul căruia Msgr. Christoph Huber a îndemnat comunitatea Kolping să nu cedeze în fața provocărilor globale, ci să persevereze și să continue să lucreze pentru a face lumea un loc mai bun. Prin angajamentul lor, facilitează schimbări pe termen lung către o lume mai dreaptă. Cuvinte de apreciere au venit și din partea guvernului german, prin domnul Frank Schwabe, care într-o prelegere a lăudat familiile Kolping din întreaga lume ca modele ale creștinismului activ.
Acestea sunt motivele pentru care rămânem o familie mondială unită!