Dragi surori și dragi frați,
Unul dintre cuvintele anului 2020 a fost declarat și cuvântul „conținut”. În motivarea alegerii nu puțini au fost aceia care au susținut faptul că, în ziua de astăzi, unul dintre cele mai mari pericole pentru societate și pentru persoana umană este lipsa de conținut sau golul.
Mulți oameni își riscă viața, și-o distrug, sau provoacă mari suferințe altora doar pentru că fac eforturi disperate de a umple golul interior. Nu este ceva concret, material, ci mai degrabă este lipsa a ceva atât de necesar nouă!
Golul interior pare a fi ceva inexistent. Dar totodată și cel mai chinuitor fenomen posibil! E o senzație atât de copleșitoare, încât te acaparează complet!
Din acest motiv, capacitatea ta de a-l umple atunci când e momentul potrivit este esențială! Multe gesturi, reacții și fapte ale tale au ca unic sens real umplerea acestui gol interior!
Cu asta ne vom ocupa noi, kolpingiștii. Ne vom strădui și anul acesta să avem și să fim un conținut, care să umple golul din lume, din Biserică, din societate, din comunitate, din om.
Creștini fiind, ne vom strădui să ne umplem noi, în primul rând, dar să-i invităm și pe alții, cu cine altcineva decât cu prezența lui Dumnezeu. El este conținutul pe care îl așteaptă însetată ființa noastră.
Un mare gol și o mare lipsă de conținut își face simțită prezența și în câmpul modelelor: aici vom încerca să propunem conținutul modelului fondatorului nostru, fericitul Adolf Kolping. El spunea: „Nu suntem pe lume pentru a ne ascunde într-un colț, să închidem ochii și urechile la ce ne înconjoară. Este necesar să credem în oameni, dar mai cu seamă în tineri”.
Activitățile, proiectele, momentele noastre se vor îndrepta tot în această direcție: să dăm un conținut liniilor principale de lucru – comunitatea, formarea, acțiunea și întrajutorarea.
- Pentru comunitate ne vom strădui să asigurăm un conținut de raporturi, de relații, de legături și de conexiuni cât mai vii și cât mai constructive.
- Pentru formare vom căuta să propunem un conținut cât mai util și cât mai adaptat la nevoile și la problemele actuale.
- Pentru acțiune ne vom lăsa provocați să lucrăm la un conținut cât mai aproape de așteptările și de planurile existente.
- Pentru întrajutorare vom stimula acel conținut, inspirați și de gândirea fondatorului nostru, care să conducă persoana beneficiară de la acțiunea de întrajutorare la a fi capabilă și de o acțiune de autoajutorare.
Sperăm că vom reuși să oferim un conținut Kolping acolo unde existăm și ne dorim să continuăm, și în anul 2021, să mergem împreună pe drumul vieții cu sens și conținut.
Pr. Ștefan Ciubotaru, praeses Kolping Moldova