Conform tradiției, în fiecare an la sfârștul lunii februarie, are loc o întâlnire a coordonatorilor proiectelor și activităților Kolping din România alături de membrii Consiliului Director. Timp de două zile, la Timișoara, a putut fi realizată o retrospectivă a anului 2022 și au fost creionate câteva priorități pentru 2023.
Mobilizarea pentru Ucraina în 2022 a fost una exemplară încă de la primele ore ale invaziei, fiind concretizată prin 35 de transporturi de ajutoare către Cernăuți și organizarea a 3 locații pentru primirea refugiațiilor. Am reușit să convingem prin faptul că ne-am asumat să-i ajutăm în mod direct pe colegii noștrii din Ucraina, care la rândul lor depun un efort considerabil pentru ajutoarea populației civile, a spitalelor și cantinei sociale amenjate într-o școală.
Ne-au venit alături și ne-au susținut: firme, asociații Kolping, alte asociații, Biserica catolică, persoane fizice, mass media etc.
O reușită extraordinară este finalizarea proiectului Casa calfelor Kolping Timișoara, după eforturi susținute depuse de-a lungul mai multor ani. Acestă reușită este a echipei, care și-a demonstrat maturitatea și capacitatea de a performa după ce a fost implicată de-a lungul anilor în proiecte de dimensiuni mai mici în locații diferite. Donatorii și voluntarii au contribuit la configurarea acelui sentiment al edificării binelui comun atât de necesar într-un astfel de proiect având în vedere poziționarea acestuia în cartierul Fabric din Timișoara.
Rezultatele obținute de către Kolping Concept, Kolping Construct și Casa Kolping Srl conferă încredere în continuare și sentimentul datoriei îndeplinite a administratorilor și directorilor de locații.
Asociația Kolping România prin valorile și principiile promovate influențează într-un mod determinant cultura organizațională a acestora. Principiile social creștine precum: personalitatea, subsidiaritatea, solidaritatea, sustenabilitatea și binele comun fiind cele care se regăsesc în munca de asociație, dar și în activitatea de zi cu zi în proiectele și activitățile întreprinse.
Una din temele de actualitatea se referă la economisirea resurselor în Casele Kolping, a colectării selective și a folosirii unor produse care să fie prietenoase cu mediul. Our Planet: Our business a fost filmul care a generat multe discuții și reflecții practice pentru activitatea de zi cu zi.
Montarea panourilor fotovoltaice în Oituz și Timișoara sunt pași concreți realizați în 2022, fiind în plan extinderea acestora și în Caransebeș.
Pentru anul 2023 sunt creioante câteva proiecte care au în vedere extinderea programelor educaționale din Oituz într-o nouă locație, investiții în Tabăra Ivo și în Satul de vacanță Kochlöffelberg din Rusca Montană.
Turul orașului la debutul programului Timișoara 2023- Capitală culturală europeană, a încununat ultima seară petrecută la o degustare de vin oferită de către Crama Hellburg Wineries din Pâncota.
Eduard Dobre