Se apropie cu pași repezi cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care se va celebra anul acesta în perioada 22-24 iunie la Roma și în toate diecezele Bisericii Catolice.
Avem onoarea ca pentru această întâlnire una dintre familiile care vor reprezenta Organizatia Kolping Internațional să fie din România.
Din motive de pandemie, propriu-zis la întâlnirea de la Roma sunt programați să participe câte un episcop și un preot din partea fiecărei Conferințe episcopale, precum și câte două familii.
În ceea ce privește Conferința Episcopală Română, la Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Roma vor participa PS József Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil cu pastorația familiilor în cadrul conferinței, un preot greco-catolic din Eparhia de Oradea, precum și câte o familie din toate diecezele și eparhiile din România.
La sugestia papei Francisc evenimentul va trebui celebrat în toate bisericile locale, cu participarea intensă a familiilor, cu o pregătire specială la nivel de parohie și cu participarea la o liturghie solemnă pontificală în catedrală. Dieceza de Iași are programată la rândul ei o astfel de celebrare în catedrala din Iași, în ziua de 26 iunie. Acest eveniment va fi precedat de participarea în parohie la catehezele pregătitoare oferite de către Dicasteriul pentru Familie, Viață și Laici din Roma și oferite fiecărei parohii prin intermediul Oficiului pentru Pastorația Familiei.
Cel mai profund însă un astfel de eveniment se poate pregăti prin rugăciune și printr-o mai mare conștientizare a vocației la viața de familie, mai ales din partea celor chemați la un astfel de tip de viață.
Pr. Felician Tiba
Reprezentantul Oficiului pentru Pastoratia familiilor din Dieceza de Iași
Câteva cuvinte despre logoul întâlnirii:
Logoul dorit pentru cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor reia forma eliptică a coloanelor lui Bernini din Piața Sfântului Petru, un loc indicativ pentru excelența Bisericii Catolice și trimite la semnificația sa originară, care este îmbrățișarea primitoare și incluzivă a Bisericii Mame, care este Roma și a episcopului său, față de toți bărbații și femeile de de-a lungul timpului.
Figurile umane care se regăsesc sub cupola, despre care spuneam, precum și crucea care se află deasupra îi reprezintă pe soți, soții, fii, bunici și nepoți. Vor să evidențieze imaginea Bisericii ca ”familie de familii” propusă de către Amoris laetitia (AL 87), în care ”Iubirea trăită în familie este o forță permanentă pentru viața Bisericii (AL 88). Crucea lui Cristos care se înalță către cer precum și zidurile pe care se sprijină par să izvorască din familii, care sunt pietrele autentice ale construcției ecleziale.
În partea dreaptă, deasupra liniei subțiri a coloanei este reprezentată o familie care se află în aceeași poziție cu statuile de pe coloanele din piață. Acestea ne amintesc că vocația la sfințenie este un ideal posibil pentru toți. Ele vor să sublinieze că sfințenia este posibil de trăit în esențialitatea vieții ordinare.
Familia care se află în partea stângă, care apare în spatele liniei coloanei vrea să arate că toate familiile care nu sunt catolice, care sunt departe de credință și în afara Bisericii, privesc din exterior ceea ce se întâmplă în Biserică. Spre acestea comunitatea eclezială privește mereu cu atenție.
Printre altele se observă un dinamism al figurilor care sunt în mișcare spre partea dreaptă. Se mișcă spre exterior. Sunt familii gata să iasă, să fie martore ale unei Bisericii care nu este îndreptată spre ea însăși. Acestea merg în căutarea altor familii cu intenția de a le apropia și de a împărți cu ele experiența milostivirii lui Dumnezeu.
Culorile predominante, galbenul și roșul sunt o trimitere evidentă la stema orașului Romei, printr-o legătură grafică care vrea să exprime o intensă legătură cu comunitatea locală.
Echipa de pregătire a Întâlnirii Mondiale a Familiilor