Sâmbătă, 23 decembrie, a fost o zi deosebită pentru voluntarii Kolping, care au transformat tradiția într-un eveniment cu totul special. A treia ediție a acestei initiative a adus laolaltă un grup de tineri voluntari la care s-a alăturat și Părintele Ștefan Ciubotaru, Praeses Kolping Moldova.
Plecând din Oituz, considerat “Nazaretul nostru,” spre destinația finală, Târgu Ocna, sau “Bethlehemul nostru,” voluntarii au recreat cu emoție și devotament povestea Sfintei Familii. Rolurile principale ale Mariei și lui Iosif au fost interpretate cu pasiune de Ana și Alex, care au adus în viață această Iesle vie itinerantă.
Traseul a măsurat 15 km, parcurși în aproximativ 4 ore și cu aproximativ 25000 de pași. O experiență memorabilă și plină de semnificație care a început cu binecuvântarea părintelui paroh Bernardin Farțade din fața bisericii din Oituz.
Prima oprire a fost la Bahna, unde copiii din biserică i-au recunoscut imediat pe Maria și Iosif. Momentul s-a complicat puțin când atenția lor s-a îndreptat spre măgărușul cu urechile cele mai lungi. Mulțumiri speciale domnului Marius Blaj și domnului Gelu Juja pentru sprijinul acordat cu împrumutul și transportul măgărușului.
Drumul a continuat, s-au mai făcut opriri la bisericile din Nicorești, Satu Nou, Pârgărești și Tg. Ocna. Un moment deosebit a fost vizita la Penitenciarul pentru minori din Târgu Ocna. Câtă remușcare, cât regret și câtă părere de rău se putea citi în ochii celor care, văzând pe Maria, Iosif și grupul de voluntari își aminteau de viața în libertate și de sărbătorile alături de cei dragi.
Inițiativa a avut un scop nobil: aducerea căldurii și bucuriei în inimile celor aflați în suferință. Am purtat în inimi și acea dorință pentru simplitatea ieslei: această simplitate este cristalinul prin care retina inimii poate vedea cu adevărat esențialul vieții. Un gând de indulgență am ridicat către cer ascultând și strigătul atâtor copii care își afla sfârșitul, chiar pe tărâmul Pruncului.
Acest eveniment a fost un maraton în care fiecare pas a fost o declarație de compasiune și solidaritate. Această inițiativă a fost o chemare la simplitate și compasiune. Cu gândul la cei care suferă, voluntarii Kolping ne îndeamnă să “facem Bethlehem din ceea ce suntem. Bethlehemul e aici!” Acest apel la acțiune răsună puternic, aducând în atenție esențialul vieții și invocând spiritul Crăciunului în inimile noastre. Bethlehemul e aici, în gesturile noastre de iubire și daruire.