Sâmbătă, 14 aprilie, la Valea Mare a avut loc întâlnirea tradițională Kolping Moldova dar și o întâlnire de reculgere pentru operatorii socio-caritativi din zona Bacău.
La ora 9.30 în prezenţa grupurilor din Familia Kolping din diferite comunităţi, grupul cadrelor medicale din Bacău pr. paroh, Iosif Dămătăr a adresat un salut de bun-venit tuturor participanţilor şi le-a urat o zi rodnică. Pr. Paul Căliman a deschis întâlnirea cu o rugăciune prin care să oferim întreaga fiinţă ca instrument pentru slujirea aproapelui.
Pr. Egidiu Condac, director Caritas, a adresat un cuvânt participanţilor amintindu-le de slujirea la care sunt chemaţi şi necesitatea de a lăsa ca Domnul să lucreze prin noi în slujba celor nevoiaşi.
Pr. Leonard Farcaş, reponsabil cu cadrele medicale din Bacău, a ţinut un moment de cateheză prin care s-a meditat asupra tematicii acestei zile, „În dar aţi primit, în dar să daţi” inspirată din mesajul papei Francisc pentru Ziua bolnavului. Părintele Leonard ne-a făcut conştienţi că totul depinde de noi, darul pe care l-am primit putem să-l oferim şi celorlalţi astfel încât să aducă lumină şi bucurie sau putem să-l păstrăm doar pentru noi, însă nu ne vom împlini misiunea încredinţată. Părintele a încheiat cu prezentarea Irenei Sendler, o asistentă catolică poloneză care în timpul ocupaţiei naziste şi-a riscat viaţa pentru a salva aproximativ 2500 de copii evrei de la exterminare.
În ciuda vremii indecise, participanţii au hotărât ca la ora 10.00 să urce pe dealul Ciciola depunând un efort considerabil pentru a parcurge Calea Sfintei Cruci.
Meditaţia de la fiecare staţiune a fost inspirată din probleme sociale cu care se confruntă operatorii socio-caritativi în slujirea pe care o aduc.
După ce toţi au ajuns cu bine la ultima staţiune, pr. Ştefan Ciubotaru, praeses Kolping Moldova ne-a ajutat să medităm la drumul pe care l-am parcurs şi semnificaţia spirituală pe care ne-o putem însuşi.
La întoarcere toţi participanţii au putut să îşi recapete forţele mâncând sarmale din bunăvoinţa membrilor Kolping Bacặu.
Pentru Asociația Kolping din Moldova acest drum a devenit o tradiție iar anul acesta membrii acestei asociații au avut bucuria de a avea alặturi şi alte asociații socio-caritative: Caritas, Asociația „Sf. Vincențiu de Paul” şi reprezentanți ai cadrelor medicale. Recunoscặtori pentru aceastặ zi ȋmpreunặ sperặm cặ, ȋncepând cu aceastặ zi, tradiția se va schimba şi drumul de pe Ciciola va aduna mai mulți voluntari, din diferite asociații, cu gândul de a parcurge drumul caritặții alặturi de Isus.
Mulţumim bunului Dumnezeu şi tuturor celor care au organizat această zi minunată!