Adventul, timpul de așteptare al Crăciunului, este perioada de patru săptămâni, timp în care ne pregătim de venirea Mântuitorului. În multe comunități această perioadă este caracterizată de obiceiuri străvechi.
Pe vremuri în perioada adventului credincioșii țineau post, nu aveau voie să organizeze petreceri sau căsătorii festive. Sf. Familie în căutarea sălașului este un alt obicei care datează de la începutul secolului XX. Credincioșii merg în fiecare zi la o altă casă unde se roagă împreună, amintindu-și astfel de evenimentul când Fecioara Maria și Sf. Iosif căutau cazare în Betleem.
Calendarul de Advent este un obicei care datează din jurul anului 1900. Cele 24 zile până la venirea Crăciunului sunt simbolizate într-un calendar, introducându-ne treptat în atmosfera Crăciunului.
Cel mai răspândit obicei este confecționarea coroniței de advent, care se realizează din ramură de brad, care este împodobit cu 4 lumânări: 3 de culoare mov și una de culoare roz. Lumânările se aprind pe rând, câte una în plus în fiecare duminică înaintea Crăciunului, simbolizând speranța, dragostea, bucuria și pacea.
Anul acesta Consiliul Director de la Kolping Alba a decis ca Familiile Kolping unde membrii confecționează împreună coronițe de advent să fie ”răsplătite” pentru cea mai frumoasă coroniță, cel mai reușit eveniment. Au răspuns acestei invitații 4 Familii Kolping din Reghin, Cristuru Secuiesc, Brașov și Gheorgheni.
Scopul confecționării acestor coronițe a fost diferit în fiecare Familie Kolping: unii le-au oferit persoanelor nevoiașe, persoanelor vârstnice, pentru biserică sau le-au valorificat în scopul finanțării altor proiecte viitoare.
De la mic la mare participanții au fost recunoscători pentru rugăciunile comune, pentru timpul petrecut împreună, pentru bucuria de pe fețelor tuturor celor implicați.
Lui Kolping fidel!
Tánczos Edit