În perioada 26-28 octombrie 2018, la Oituz a avut loc ȋntâlnirea simpatizanţilor şi voluntarilor din Asociația Kolping Moldova, scopul fiind descoperirea exemplului pe care Adolph Kolping ni l-a lăsat pentru a alege drumul voluntariatului. Comunităţile participante la acest eveniment au fost: Ploscuţeni, Oituz și Ferăstrău.
Programul acestor zile a urmărit cunoaşterea profilului Kolping de către participanţi şi responsabilitatea angajării ȋn activitatea asociaţiei. Pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor, ȋn seara zilei de 26 octombrie simpatizanţii şi voluntarii participanţi au avut posibilitatea de a se cunoaşte prin intermediul unor jocuri conduse de Alexandra Domocoş, tânăr voluntar din Oituz.
Cea de-a doua zi a ȋntâlnirii a debutat cu un impuls oferit de părintele Ştefan Ciubotaru, praeses Kolping Moldova şi un salut de bun venit din partea părintelui Bernardin Farţade, paroh al comunităţii din Oituz. A fost prezentat un material despre viaţa lui Adolph Kolping, pentru ca cei prezenţi să ȋnţeleagă drumul asociaţiei în timp, după care Pr. Ştefan Ciubotaru a vorbit despre profilul asociaţiei, profil care va fi votat şi asumat la Adunarea Generală de la Caransebeş din luna noiembrie. Împărţiţi pe grupe de lucru, tinerii au ales un capitol din profilul asociaţiei pentru a-l explica şi a da exemple de punere ȋn practică prin diferite activităţi de voluntariat. Aceştia şi-au susţinut prezentările, motivând şi explicând alegerile făcute. A urmat o sesiune de ȋntrebări din partea tinerilor despre asociaţie, familie, prietenie, religie şi alte subiecte de interes pentru cei prezenţi, ȋncercarea de a răspunde acestora revenind părintelui Ştefan Ciubotaru, părintelui Emil Robu, Alexandrei Domocoş, Cristinei Nicu, Monicăi Benedic şi lui Corneliu Bulai. Această sesiune de formare s-a ȋncheiat cu o rugăciune condusă de Pr. Ştefan Ciubotaru, mulţumind astfel pentru momentele de informare şi destindere. În a doua parte a zilei, i-am primit ȋmpreună pe tinerii din Oituz care, pentru prima dată, au făcut cunoştinţă cu asociaţia noastră şi cu activităţile Kolping. Alexandra Domocoş şi Cristina Nicu, liderul de tineret, au fost cele care le-au prezentat activitatea, ȋncercând să prezinte responsabilităţile care trebuie asumate, dar şi satisfacţiile care rezultă din implicarea ȋn acţiunile de voluntariat. Pe parcursul serii ne-am bucurat de prezenţa ansamblui de dans grecesc din Oneşti, condus dl. Nicu Bulilete. Întâlnirea s-a ȋncheiat cu ȋnscrierea celor ce şi-au arătat disponibilitatea pe listele asociaţiei din Oituz. Seara a continuat cu interpretarea unor scurte scenete din viaţa lui Adolph Kolping, alese cu o seară ȋnainte de tinerii participanţi la ȋntâlnirea de formare şi pregătite de aceştia ȋn grupe de lucru, astfel dovedind cunoaşterea vieţii Părintelui Calfelor, dar şi talentul de scenarist, regizor sau actor. La finalul ȋntălnirii, fiecare tânăr a ȋmpărtăşit impresii, informaţii şi idei cu care pleacă de la această sesiune de formare, bucuria de a se fi ȋntâlnit, de a fi cunoscut oameni noi, de a fi legat prietenii şi de a fi descoperit informaţii noi despre asociaţie şi despre fondatorul acesteia fiind unanim ȋmpărtăşită.
Duminică, ultima zi a ȋntâlnirii, a ȋnceput cu participarea la sfânta liturghie a comunității din Oituz, după care tinerii din Ferăstrău, Ploscuţeni şi Oituz s-au despărţit, luând acasă experienţa frumoasă trăită ȋn aceste zile, bucuria ȋntâlnirii şi ideile noi de pus ȋn practică ȋn comunităţile ȋn care se ȋntorc.
Spunem „Bun venit!” comunităţii din Ferăstrău şi le dorim mult succes ȋn activităţile pe care şi le propun şi mulţumim tuturor celor care au răspuns pozitiv chemării noastre, tineri voluntari şi simpatizanţi, preoţi şi responsabili cu organizarea acestor zile. Mulţumim celor din Oituz pentru disponibilitate şi timpul oferit. Dumnezeu să vă răsplătească şi să ne fie alături tuturor ȋn acţiunile pe care le vom iniţia şi desfăşura ȋn viitor.
Monica Benedic
Președinte Asociația Kolping Moldova