“Todo en solidario, nada en solitario”
În perioada 19 – 28 august 2019 a avut loc schimbul de tineret în cadrul proiectului “Cooperation for fair economy & education COFFEE”, cofinanțat prin Programul Erasmus+. Vizita în Mexic a adus experiențe de neuitat celor 4 tineri din România: Ewald, Bianca, Attila și Hajnal, dar și părintelui Istvan, reprezentant și lider al grupului.
Pe parcursul celor 9 zile, s-au legat frumoase prietenii și s-au revăzut vechi prieteni din Germania și Polonia. Tinerii au participat la seminarii și sesiuni în cadrul cărora au învățat lucruri esențiale despre economia solidară, consumul responsabil și comerțul echitabil. Munca în echipă, creativitatea și ideile nu au lipsit cu siguranță.
Economia solidară este circulară, se îngrijește de Pământ și reprezintă legătura dintre producător și consumator. Recunoașterea sacrificiului depus de producător pentru a aduce produse de calitate pe piață și plătirea unui preț corect de către cumpărător, reprezintă încurajarea și suportul unei dezvoltări durabile.
Încă din prima zi am avut oportunitatea să cunoaștem tradiția și cultura care învăluie Mexicul prin ceremonia de început și nu numai.
Totodată am avut ocazia de a vizita atât orașul cât și cele mai importante atracții turistice din punct de vedere istoric și cultural: Muzeul de Antropologie, Muzeul Frida Kahlo (Frida Kahlo de Rivera a fost o pictoriță mexicană care s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate într-un stil suprarealist, devenind astfel un simbol al Mexicului), Basilica de Guadalupe (Basílica de Nuestra Senora de Guadalupe) inclusă în Patrimoniul UNESCO în 1987 sau Piramidele tăcute de la Teotihuacán( Piramida Soarelui și a Lunii, ce în trecut aveau un rol foarte important în ceremoniile religioase).
Mai presus de un proiect interesant, vizita în Mexic a fost o experiență de neuitat, o experiență din care am învățat să apreciem adevăratele valori ale oamenilor dar și a mediului înconjurător. A fost o experiență care ne-a învățat despre recunoașterea sacrificiilor și a responsabilităților, despre solidaritate și nevoia ei, despre conștientizare, bunătate și atitudinea față de mediu.
Pământul este casa noastră, este cel mai frumos cămin pe care Dumnezeu l-a dăruit oamenilor, așa că este responsabilitatea noastră să-l ținem viu, să nu-l supraexploatăm și să nu-l vindem, nici măcar pentru bani.
Bianca Laza
Participant Schimbul de tineret COFFEE