În perioada 18-21 aprilie, Asociația Kolping România a găzduit două evenimente de mare amploare, reprezentând piloni esențiali în promovarea valorilor sociale și a incluziunii în cadrul comunității europene. Casa Calfelor Kolping din Timișoara a devenit epicentrul acestor două evenimente: Conferința Continentală Kolping Europa și Campania 72 de ore a Kolping Youth Europe, unde reprezentanți din 15 țări europene s-au adunat pentru a discuta și a pune în aplicare soluții inovatoare pentru o Europă solidară și incluzivă.
Conferința Continentală Kolping Europa, o adunare anuală de referință, a reunit 41 de reprezentanți ai asociațiilor Kolping din 15 țări europene. A fost un forum vibrant de schimb de idei și identificare a soluțiilor inovatoare în promovarea proiectelor sociale și a valorilor democratice. O temă deosebit de importantă a fost proiectul comun al asociațiilor Kolping europene: “Solidaritate pentru Ucraina”, care continuă să fie susținut cu un angajament deosebit. De asemenea, a fost rediscutată Declarația de la Timișoara, subliniind importanța colaborării între Consiliul Europei și Uniunea Europeană în promovarea valorilor europene și consolidarea democrației și a statului de drept, într-un context marcat de schimbări politice și sociale.
A fost emisă și o declarație privind viitoarele alegeri europarlamentare din iunie 2024 – Declarația de la Timișoara a Kolping Europa referitoare la alegerile pentru Parlamentul European. Aceasta subliniază angajamentul pentru o Europă solidară și responsabilă, precum și sprijinul ferm pentru Ucraina și protecția refugiaților. Accentul este pus și pe consolidarea unei Europe sociale, bazate pe coeziune și drepturi sociale, și pe oferirea de perspective de carieră pentru tineri. Totodată, se subliniază importanța unei politici de migrație comune și necesitatea de a aborda schimbările climatice într-un mod responsabil și colaborativ. Aceste puncte evidențiază viziunea amplă a Asociației Kolping Europa pentru o Europă mai unită, inclusivă și orientată către viitor.
În paralel, Campania 72 de ore, organizată de Kolping Youth Europe, a fost dedicată incluziunii sociale și a implicat o serie de activități menite să apropie comunitățile și să promoveze accesibilitatea pentru toți cetățenii. Tinerii voluntari au desfășurat ateliere creative pentru copiii cu dizabilități din Centrul de zi “Sfânta Maria” din Carani, evidențiind importanța integrării și a resurselor reciclabile prin proiectul “Arta reciclării”. De asemenea, au avut loc ateliere și schimburi de experiențe privind campaniile sociale, subliniind campania de 72 de ore ca exemplu relevant și promovând incluziunea socială și reducerea barierelelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități în viața de zi cu zi.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a adus o contribuție semnificativă la evenimentele desfășurate, alăturându-se Asociației Kolping România și împărtășind viziunea sa despre democrație și multiculturalitatea orașului nostru.
Momentul de înălțare spirituală și unitate de sâmbătă, 20 aprilie, a fost marcat de o Sfântă Liturghie solemnă în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, prezidată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan. În cuvântul său introductiv Episcopul Diecezan i-a salutat cu multă iubire pe cei prezenți și pe confrații în preoție, care au concelebrat la Sf. Liturghie: Msgr. Christoph Huber, praeses general al Kolping International, Pr. István Gödri, praeses Kolping România și praeses Kolping Europa, Pr. Răzvan Oprișa, protopop greco-catolic de Timișoara, Pr. Pavol Zaťko, praeses Kolping Slovacia, Pr. János Kapor, paroh de Chișineu Criș și Satu Nou, praeses romano-catolic pentru Kolping Banat, Pr. George Rădulescu, paroh de Sânandrei, praeses greco-catolic al Kolping Banat.
Corul “Harmonia Christi” a oferit acompaniamentul muzical pentru Sfânta Liturghie Solemnă, aducând bucurie și emoție în fiecare cântec.
Asociația Kolping România este mândră să fie gazda acestor evenimente și să contribuie la consolidarea relațiilor între Asociațiile Kolping din întreaga Europă.