Politica trebuie să se orienteze după valori precum pacea și libertatea, echitatea socială și sustenabilitatea.
Referenții Karl Schiewerling, președintele Fundației Social Creștine și Stefan Lunte din partea COMECE – Comisia Conferințelor Episcopale Europene – au reliefat istoria dezvoltării europene și însemnătatea viziunii creștine asupra omului. Principiile personalității și subisidiarității stau baza Învățăturii Social Catolice și sunt decisive pentru o Europă liberă și democrată. Este nevoie de asociații care să semnaleze celor responsabili din punct de vedere politic contradicțiile și derapajele din societatea civilă.
Cardinalul Mazarin în 1659 afirma că de fapt sâmburele puterii politice în Europa se află în capitalele statelor naționale. În 1817 a avut loc un Congres la Viena denumit Concertul Națiunilor, iar mai târziu în Genf s-a înființat Societatea Națiunilor, cu scopul declarat de apărare a păcii.
Este de urmărit în Europa în anii următori cum anume va evolua cu adevărat echitatea socială și ecologică? Avem o piață liberă formată din: bunuri, servicii, capital și persoane. Cât de socială este această piață? Tariful orar este 42 Euro în Danemarca și 4 Euro în Bulgaria.
În cadrul unor grupe de lucru au fost discutate la modul concret cum anume se pot implementa aceste valori în cadrul unei asociații. Respectarea valorilor ne asigură existența îndividuală și comunitară.
În afară de valorile menționate mai sus, mai vorbim de o valoare necesară în comunicare și comportamentul politic și anume sanftmütigkeit ( germ. ) sau gentleness ( engl. ), blândețe sau gentilețe ( rom. ).
În ceea ce facem, în viața de zi cu zi să nu uităm să fim gentili, blânzi, cu cei din jur!
Creștinii trebuie să se organizeze să ofere servicii către societatea civilă și orientare.În tot ceea ce întreprindem trebuie respectată demnitatea umană. Pentru acesta este nevoie de asigurarea vieții private și a celei de familie.
Un individ daca merge la medic și își face analizele constată ce fel de valori i-au fost găsite în sânge ( zahărul din sânge, trigliceridele etc ). La fel este și cu valorile într-o societate, trebuie să facem o analiză a lor. Sî vedem care sunt prezente, care ne lipsesc, în ce măsură?
Împreună cu Istvan Gödri – praeses central, Henrietta Blejan – membru în Consiliul European al tinerilor, am avut ocazia să participăm la Adunarea Kolping Europa și să cunoaștem activitățile Kolping din Lituania și să ne facem o impresie despre Kaunas și capitala Vilnius.
Am fost primiți cu drag de către Georgiana, voluntar din București de aproape un an de zile la grădinița Kolping din Kaunas. Georgiana ne-a prezentat capitala și s-a declarat dispusă ca după această experiență să se implice în România în cadrul unor activități cu tineri și voluntari.
Eduard Dobre