Între 11-17 iunie, un grup de membri Kolping din Erfurt, împreună cu un grup din Banat au organizat o călătorie vizitând în primul rând proiectele asociației noastre și obiective turistice din Banat, Transilvania și Bucovina.
A fost o mult așteptată vizită în cadrul parteneriatului care a împlinit deja de 30 ani, care leagă asociația diecezană Kolping Erfurt de Kolping Banat.
Prima oprire a membrilor Kolping din Germania a fost la Ineu, unde încă din anul 1991 a fost acordat un ajutor consistent pentru tinerii cu dizabilități. În următoarea zi a avut loc mult așteptata întâlnirea cu membrii Kolping Banat la Casa Kolping din Rusca Montană, unde s-a dat startul călătoriei. Oaspeții au putut să vadă Casa Kolping de la ultima modernizare și oportunitățile, care s-au deschis atât locuitorilor, cât și a oaspeților acestei localități cu o bogată istorie, prin deschiderea unei asemena case primitoare.
Seara împreună cu membri Kolping din Rusca Montana, după o liturghie celebrate de Pr Kapor Janos și preot greco-catolic George Radulescu, fiecare a avut ocazia de a se prezenta personal și activitatea în cadrul asociației.
De remarcat este faptul că încă din anul 1998, doi dintre membri prezenți au fost în Rusca Montană și au lucrat voluntar timp de o săptămână la amenajarea acestei case. Timp de 5 ani de zile, Kolping Erfurt a finanțat pe timpul verii 5-6 săptămâni de tabere recreative pentru copiii defavorizați din Banat.
În Brașov, oaspetii au vizitat centrul vechi al orașului, au celebrat sfânta liturghie în Capela „Adolph Kolping“ și au aflat mai multe despre stagiile de practică, pe care le desfășoară elevii înscriși la învățământul profesional dual. Drumul a continuat spre biserica evanghelică fortificată de la Hărman si Ținutul Secuiesc. S-a mâncat cozonac și au fost cumpărați cartofi …
În Centrul Educațional Oituz, au fost primiți, cu drag de către cei 80 copii petrecând împreună câteva ore într-o atmosferă de veselie. Cu toții au ajutat în Oituz, la încărcarea transportului umanitar cu numărul 47 pentru Cernăuți/Ucraina. Ambele asociații din Erfurt și din Romania sprijină încă de la începutul conflictului armat pe cei aflați în dificultate din Cernăuți și împrejurimi sau chiar aflați în imediata vecinătate a liniei frontului.
După vizitarea a două mănăstiri din Bucovina, gândurile și rugăciunile s-au îndreptat de la locul de pelerinaj Cacica către toți cei suferinzi.
Prin Cheile Bicazului au revenit în Transilvania și următoarea pauză a avut loc la Mediaș, cu un moment ecumenic de reculegere în cadrul Parohiei evanghelice.
Pe drumul de întoarcere a fost organizată și o scurtă vizită în Sibiu, încununarea călătoriei fiind participarea la un momentul muzical și o meditație, eveniment organizat în fiecare zi de vineri la orele 12.00.
Călătoria s-a încheiat la Casa Calfelor din Timișoara, proiect realizat cu sprijinul multor parteneri și în mod deosebit a celor din Erfurt. În ultima zi, oaspeții s-au mai putut bucura de vizitarea orașului, fiind conectați la pulsul unui oraș devenit capitală culturala europenă 2023.
Din grupul Kolping din Germania au făcut parte Annette Müller, directorul Kolping Erfurt împreună cu soțul Harald și fiica Kathrin, soții Monika și dr. Reinhard Klingebiel, doamnele Margrit Hohlbein, Maria Sander, Isolde Weißleder, Raphaela Fuchs, Annette Friedrich și domnii Clemens Schöpe și Wolfgang Bergs.
Kolping Banat a fost reprezentat de pr. Kápor János, pr. George Rădulescu, soții Piroska Lajos și Klara, Vaidovici Elena și Mihai, doamnele Viorica Ursan și Ingrid Arvay.