21 septembrie, Ziua de Curățenie Națională sau o zi de normalitate, în care să ne uităm în urma noastră și să vedem ce lăsăm naturii, când credem că lucrurile cumpărate nu ne mai sunt de folos. În spațiile verzi din toată țara, fie că este vorba de zone cu apă sau de uscat, pot fi găsite tone de deșeuri. Unele care ar putea fi reciclate, altele care poate nu mai au nicio șansă, dar absolut toate ajung acolo puse de mâna omului.
Câteva statistici despre țara noastră arată așa:
- Potrivit unei statistici Eurostat, cantitatea totală a deșeurilor generate de toate activitățile economice și gospodăriile din Uniunea Europeană în anul 2016 s-a ridicat la 2.538 milioane de tone. Aceeași statistică indică faptul că deși cele mai mici state membre ale Uniunii Europene au raportat cel mai scăzut nivel al deșeurilor generate, iar cele mai mari state cel mai ridicat nivel, s-a constatat că în România și Bulgaria s-au înregistrat cantități relativ ridicate de deșeuri, pe când în Italia au fost înregistrate cantități scăzute.
- Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat.
- România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului. – date preluate de pe letsdoitromania.ro
Pentru că apărarea creației și un mod de viață sustenabilă sunt teme prioritare pentru asociația noastră, am lansat invitația tuturor membrilor Kolping să participe la această acțiune. Suntem conștienți că o singură acțiune nu este suficientă, dar credem că pentru a schimba mentalități trebuie să acționăm oricum.
Ne-am bucurat să contribuim, împreună cu Familiile Kolping Oituz, Ferăstrău, Lieblieng, Sînandrei, Millenium, Sf.Maria Timișoara, Chișineu-Criș la o zi în care am dat șansa unor spații verzi să fie din nou frumoase, fără deșeuri.
„În primul rând, acțiunea de ziua curățeniei a fost foarte importantă pentru că prin mișcarea aceasta putem spune ca am salvat o mică parte din natură și tot ce cuprinde ea și în al doilea rând ne-a unit pe noi, tinerii și ne-a dat o lecție, ne-a arătat cât de important e să păstrăm mediul curat văzând cu ochii noștri consecințele.” – Rareș, Familia Kolping Ferăstrău.
„Participarea tinerilor Kolping Liebling, dar și a elevilor din localitate la Ziua Națională De Curățenie a fost foarte importantă, deoarece are ca rezultat conștientizarea unei atitudini corecte față de natură, care reprezintă căminul nostru. A fost o acțiune plină de energie și sperăm să genereze viitoare astfel de acțiuni prin propriul nostru exemplu.” – Bianca, Familia Kolping Lieblieng.
Mulțumim tuturor voluntarilor care au ales să se implice în această acțiune de ecologizare!