Anual, Kolping Internațional sărbătorește în 27 octombrie Ziua Internațională de Rugăciune Kolping, ziua comemorării beatificării Fericitului Adolph Kolping din anul 1991.
Anul acesta, ziua de rugăciune este dedicată muncii sociale și de dezvoltare, depusă în cadrul Asociației Kolping Internațional. Luna octombrie 2019 va fi începutul „anului jubiliar“ pentru sărbătorirea a 50 ani de existență a acestei asociații.
Adolph Kolping însuși a contribuit, prin călătoriile sale, la răspândirea ideii de asociere a calfelor catolice – Familiile Kolping de astăzi – astfel încât, la sfârșitul vieții sale pământești, mișcarea număra deja 20.000 membri. În următorii ani, mișcarea s-a mai extins prin emigrarea calfelor vorbitoare de germane în America de Nord și Sud, în Australia și Africa de Sud.
În anul 1968, în cadrul Adunării generale Kolping Internațional de la Salzburg, plecând de la Enciclica papală „Popolorum progressio“ a Sfântului Părinte Paul al VI-lea, prin care suntem chemați la solidaritate ca răspuns la problemele sociale pe plan internațional, delegații au dat start „Acțiunii Brazilia” și anume ajutorea unei țări cu mari probleme economice și sociale prin creare de structuri de într-ajutorare. Pentru a pune în practică acest plan, s-a impus înființarea unui organism de intermediere a ajutorului de dezvoltare. Acea entitate atunci nou creată este ceea ce se numește astăzi Kolping Internațional Cooperation e.V. Încet-încet s-au înmulțit proiectele spre combaterea sărăciei și dezvoltării societății civile, care au fost derulate în ce în ce mai multe țări din lumea a treia, și nu numai. Odată cu căderea Cortinei de fier, Kolping e (din nou) prezent și în țările din Europa Centrală și de Sudest.
Astăzi, Kolping Internațional cuprinde, conform raportului anului 2018, peste 60 țări pe toate continentele, peste 8.000 de Familii Kolping și aproximativ 400.000 surori și frați Kolping, care formează o comunitate solidară.
9 angajați cu normă întreagă și 13 cu normă parțială, din care 3 de la nivel local, răspund de organizațiile naționale partenere în toată lumea.
10 milioane de Euro au constituit veniturile, 3,3 milioane fiind donații și în jur de 6,7 Euro fonduri publice. Cu aceste resurse au fost susținute financiar 40 organizații partenere în 40 țări: 14 țări din America Latină, 12 în Africa, 7 în Asia și tot 7 în Europa Centrală și de Est.
12.003 de donatori individuali au dovedit încredere în proiecte de pretutindeni, majoritatea dintre ei membrii Kolping. 456 grupuri au susținut activitatea Kolping Internațional prin acțiuni de colectare de fonduri, printre ei Familii Kolping, organizații diecezane și regionale, școli, alte asociații și firme.
Pentru a sărbători 50 ani de colaborare socială și economică, echipa Kolping Internațional ne invită să întreprindem o serie de acțiuni și activități care să marcheze într-un mod plăcut și creativ existența acestei „familii internaționale solidare“. Ideile propuse sunt publicate pe site-ul: https://www.kolping.net/mitmachen/50-jahre/
O idee ar putea fi sărbătorirea printr-o drumeție. Se stabilește o dată și rută frumoasă, se aleg locuri de staționare în care se prezintă celor prezenți câte un proiect international „Kolping” și, la sosire, drumeții pot dona, dacă doresc, pentru ajutorarea oamenilor din țările prezentate.
O altă idee ar fi organizarea unui „dineu caritabil”. Se pot invita membrii Familiei Kolping, comunitatea parohială, cercul de prieteni și cunoștințe la o cină, pentru care se achită în prealabil o sumă anume. Oaspeților se servește un meniu din bucătăria internațională. Banii rămași după scăderea costurilor de organizare pot fi donați pentru un proiect Kolping. Pe pagina de internet Kolping Internațional, de exemplu, a fost publicat, spre exemplificare, un pliant cu un “meniu jubiliar”, compus dintr-un antreu indonezian, un fel de bază din Africa de Sud și un desert din Brazilia: http://eineweltdinner.de/.
Și o altă idee ar fi organizarea unei liturghii „Kolping“, la care colecta strânsă poate fi dedicată unei acțiuni sau a unui proiect Kolping. Ziua poate fi încheiată cu o agapă, la care se poate servi o mâncare simplă, gustoasă, pregătită de voluntari.
Kolping Internațional a publicat rețeta preferată a lui Adolph Kolping: supa de linte! Poate fi consultată rețeta, pentru curiozitate!
Ingrediente pentru 6-8 porții:
– 250 g boabe de linte uscată maro;
– 500 g cartofi;
– 4 cârnăciori gustoși;
– 1 ceapă;
– verdeață pentru supă (frunze de pătrunjel, morcovi, praz verde, frunze de țelină);
– 100 g slănină afumată, tăiată julien, sau cubulețe;
– 4-6 lingurițe de oțet (după gust);
– ¼ linguriță de zira, chimen roman (cumin cyminum);
– 2 lingurițe praf de concentrate de supă;
– 1 buchet de crenguțe-condiment (3 crenguțe de pătrunjel, 2 crenguțe de cimbru, 1 frunză de dafin);
– ulei, zahăr, sare, piper după gust;
Durata preparării: 80 minute.
Se spălă lintea într-o sită. Se spală verdeața pentru supă și se taie mic. Se toacă ceapa. Se încălzește uleiul într-un vas mare și se prăjește slănina. Se adaugă și legumele tăiate și se lasă la înnăbușit. Apoi se adaugă și lintele, buchetul de crenguțe-condiment și 2 l de apă. Se lasă în clocot scurt timp, apoi se așează capacul și se lasă pe foc mic timp de 45 minute. În timpul acesta se curăță cartofii și se taie cuburi. Acestea se adaugă 20 minute înainte de terminare. Se îndepărtează buchetul de crenguțe-condiment. Se condimentează după gust (cu oțet, zira, un fel de chimen oriental, 1-2 linguri de zahăr, praf de concentrat de supă, sare, piper). Se feliază cârnăciorii și se adaugă măncării. Se mai lasă 10 minute, să prindă gust…
“Putem înfăptui multe numai atunci, când vrem să aibă trăinicie,
Putem realiza lucruri mari, când cei pricepuţi se asociază…”
„Adolph Kolping (08.12.1813 – 04.12.1865)